Πίσω

Μπέικον

Το μπέικον (bacon) είναι ένα αλλαντικό που προέρχεται από χοίρο. Αποτελεί πολύ δημοφιλές είδος κρέατος κυρίως σε δυτικές χώρες, και η προσθήκη του σε διάφορες δημιουργίες, δίνει μία έξτρα γεύση. Είναι ένα από τα προϊόντα που συναντάμε πιο συχνά σε ένα πρωινό μπουφέ. Στην πάροδο των χρόνων έχουν υπάρξει πολλοί διαφορετικοί τρόποι παρασκευής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλες οι αλλαντοβιομηχανίες να ακολουθούν κοινή γραμμή. Οι συνταγές με μπέικον έχουν φανατικό κοινό και είναι ιδιαιτέρως αγαπητές.

Παρασκευή και κατανάλωση

Για την παρασκευή του μπέικον επιλέγονται κομμάτια είτε από την κοιλιά του ζώου, είτε λιγότερα λιπαρά κομμάτια όπως είναι αυτά της πλάτης. Παραδοσιακά, το μπέικον παρασκευαζόταν τρίβοντας κομμάτια χοιρινού σε μείγμα αλατιού, μπαχαρικών και διάφορων συντηρητικών και αφήνοντας τα για μια εβδομάδα. Στην συνέχεια πλενόντουσαν με ζεστό νερό, στέγνωναν και καπνίζονταν. Το κάπνισμα γίνεται για μεγαλύτερη συντήρηση καθώς και για έξτρα άρωμα και γεύση.

Στις μέρες μας, η διαδικασία παρασκευής μπορεί να διαφέρει. Συχνά το μπέικον είτε τοποθετείται στην άλμη (για να απορροφήσει μέρος του μείγματος αλατιού, νιτρώδη, μπαχαρικά και άλλες ουσίες) είτε συνηθέστερα εγχέεται με άλμη. Στην συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει στο περιβάλλον ή καπνίζεται. Ανάλογα το δέντρο που καίγεται κατά την διαδικασία του καπνίσματος, το μπέικον παίρνει και διαφορετικό άρωμα και γεύση.

Το μπέικον δεν αποτελεί και την πιο υγιεινή διατροφική επιλογή. Οι μεγάλες ποσότητες νατρίου που περιέχει, καθώς και λίπους, καθιστούν την κατανάλωσή του προσεκτική και μέτρο. Επίσης τα νιτρώδη και τα νιτρικά που περιέχει, ουσίες για καλύτερο χρώμα και συντήρηση, έχουν χαρακτηριστεί καρκινογόνες.

Επιλογή και Συντήρηση

Το φρέσκο μπέικον πρέπει να έχει ροζ χρώμα και μην έχει αποχρωματιστεί ή στεγνώσει. Το λίπος πρέπει να είναι λευκό με κρεμώδες χρώμα και όχι κίτρινο. Αποφεύγουμε το μπέικον που είναι γλοιώδες ή μυρίζει δυσάρεστα. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για μία βδομάδα, ενώ μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα συντήρησης.

Συνταγές με μπέικον

Δεν απαιτεί ιδιαίτερο μαγείρεμα. Ένα γρήγορο σοτάρισμα, τσιγάρισμα ή ψήσιμο είναι αρκετό για να δώσει την γεύση του και το άρωμα του. Οι συνταγές με μπέικον έχουν εφαρμογή όχι σε τόσο υγιεινές διατροφές ωστόσο είναι αγαπητές πολύ σε μικρούς και μεγάλους.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται