Πίσω

Ταραμάς

Τι είναι ο ταραμάς;

Οι πιο συχνές σας ερωτήσεις, αφορούν στο τί είναι ο ταραμάς, λευκός ή κόκκινος, από τι είναι και πολλά ακόμα. Πάμε να τα δούμε όλα! Ο ταραμάς είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα, το οποίο καταναλώνεται ευρέως κυρίως την Καθαρά Δευτέρα σαν συνοδευτικό και σε πολλές συνταγές. Αποτελεί το βασικό συστατικό της συνταγής για ταραμοσαλάτα. Ο ταραμάς πρόκειται στην ουσία για αυγά ψαριών, συνήθως του μπακαλιάρου και του κυπρίνου. Τα αυγά αφαιρούνται από τα ψάρια, αλατίζονται και τοποθετούνται σε βαρέλια για μερικές μέρες, ώστε να ωριμάσουν. Έπειτα, αφαιρείται η μεμβράνη που τα περιβάλλει και αφού ανακατευτούν παρασκευάζεται ο ταραμάς.

Η λέξη ταραμάς προέρχεται από την τουρκική λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών.

Πόσα είδη υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο ροζ. Ο λευκός ταραμάς έχει την καλύτερη ποιότητα. Περιέχει 100% αυγά ψαριών και είναι πιο ακριβός από τον ροζ. Ο λευκός ταραμάς, χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες από τον ροζ, όταν χρησιμοποιείται για ταραμοσαλάτα. Ο ροζ ταραμάς, ο οποίος εμφανίστηκε περίπου το 1950, περιέχει χρωστικές ουσίες και άλλες προσμίξεις.

Διατροφική αξία ταραμά

Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε κάλιο και φώσφορο. Περιέχει ακόμα βιταμίνες Α, D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, ω3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι προσεχτική και με μέτρο, γιατί περιέχει πολλές θερμίδες και αλάτι. 100g ταραμά αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες. Κατά την αγορά του ταραμά θα πρέπει να εκτιμώνται διάφορα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα, η οσμή και η σύστασή του.

Με τον ταραμά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω παρασκευάζεται η ταραμοσαλάτα, όπως επίσης οι ταραμοκεφτέδες.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται