Το Πάσχα το τραπέζι μας γεμίζει από κάθε λογής έδεσμα με κυρίαρχα τα πασχαλινά αυγά, τα τσουρέκια, τα λαμπριάτικα κουλουράκια και φυσικά το αρνί. Αξίζει, όμως τον κόπο να δούμε τι τρώνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εποχή και γιατί όχι, να πάρουμε ιδέες για να εμπλουτίσουμε το τραπέζι του Πάσχα.
Τι τρώνε το Πάσχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Το Πάσχα στο τραπέζι μας
Γαλλία
Το αρνί έχει την τιμητική του και στην Γαλλία, όπως και στις περισσότερες χώρες, λόγω ίσως του κοινού συμβολισμού που περιέχει. Ωστόσο κατά τη διάρκεια του Πάσχα δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να φάνε ψάρι.
Μια ιδιαίτερη παράδοση θα συναντήσουμε στην πόλη της Bessieres, όπου τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, ετοιμάζεται μια γιγάντια ομελέτα. Για αυτό το λόγο την πόλη επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 10000 άνθρωποί. Σύμφωνα με την παράδοση το έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Ναπολέων αφού απόλαυσε μια πάρα πολύ νόστιμη ομελέτα, διέταξε την επόμενη μέρα, που ήταν φυσικά Πάσχα, να φτιαχτεί μια γιγάντια ομελέτα για όλη την πόλη.
Γερμανία
Στη Γερμανία ο εορτασμός του Πάσχα αρχίζει την Μεγάλη Πέμπτη και τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα και κάθε ημέρα έχει το δικό της παραδοσιακό πιάτο.
Τη Μεγάλη Πέμπτη ή Gründonnerstag στα γερμανικά, το πράσινο χρώμα κυριαρχεί στα πιάτα που απολαμβάνουν οι Γερμανοί. Η συνήθεια αυτή προέρχεται από μια παρετυμολογία. Το όνομα Gründonnerstag προέρχεται από το αρχαίο γερμανικό ρήμα greinen, που σημαίνει πενθώ και φυσικά δηλώνει το πένθιμο της ημέρας. Ωστόσο, δεδομένου ότι στα σημερινά γερμανικά η Gründonnerstag μπορεί να ερμηνευθεί και ως “πράσινη Πέμπτη”, έχει επικρατήσει να καταναλώνονται πιάτα όπου κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, όπως η Frankfurter Grüne Soße (Πράσινη σάλτσα της Φρανκφούρτης) και η Sieben Kräutersuppe (η σούπα με τα επτά βότανα).
Τη Μεγάλη Παρασκευή συνηθίζεται η κατανάλωση ψαριού που για την καθολική και τις προτεσταντικές εκκλησίες αποτελεί νηστίσιμο πιάτο. Τέλος την Κυριακή του Πάσχα και εδώ κυριαρχεί το αρνάκι.
Ιταλία
Ένα ιδιαίτερο εορταστικό γλυκό ψωμί κατασκευάζεται στην Ιταλία τις ημέρες του Πάσχα, το colomba di pasqua, το “πασχαλινό περιστέρι” . Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, τα ράφια των ιταλικών αρτοποιείων στενάζουν κάτω από το βάρος αυτού του παραδοσιακού κέικ, το οποίο γευστικά βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο panettone και το pandoro.
Το colomba di pasqua αρωματίζεται με ζαχαρωμένη φλούδα και ολοκληρώνεται με ζάχαρη και αμύγδαλα, αν και οι σύγχρονες παραλλαγές του είναι γεμάτες με κομματάκια σοκολάτας και καραμέλα. Πριν από το ψήσιμο, διαμορφώνεται σε σχήμα περιστεριού συμβολίζοντας το πουλί που επέστρεψε στον Νώε με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του, όταν πια είχαν υποχωρήσει τα νερά του κατακλυσμού.
Ένα αλμυρό έδεσμα του Πάσχα για τους Ιταλούς είναι, η pizza chena. Μια κλειστή πίτα με βουτυρένια και αφράτη ζύμη γεμάτη με κρέατα, τυριά και αυγά.
Ισπανία
Κατά τη διάρκεια της “Semana Santa” της Μεγάλης εβδομάδας, οι γαστρονομικές αγορές της Ισπανίας γεμίζουν με πασχαλινά γλυκά και ψωμιά. Ένα χαρακτηριστικό πασχαλινό γλυκό είναι τα torrijas, μια παραλλαγή του French Toast. Τα torrijas είναι φέτες ελαφρώς μπαγιάτικου ψωμιού, που μουλιάζουν σε γάλα, ζάχαρη και μπαχαρικά όλη τη νύχτα, αφού τα βουτήξουν σε αυγό τα τηγανίζουν σε ελαιόλαδο ώσπου να γίνουν τραγανά και χρυσοκάστανα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές όπου τα torrijas εμποτίζονται σε κρασί, σιρόπι ή μέλι. Μετά το τηγάνισμα όλες τα torrijas πασπαλίζονται με ένα νόστιμο μείγμα ζάχαρης κανέλας. Στην Καταλονία, σερβίρονται παραδοσιακά τη Δευτέρα του Πάσχα.
Ένα ακόμη πασχαλινό γλυκό είναι οι rosquillas de Semana Santa. Οι rosquillas είναι παρόμοιες με τους λουκουμάδες, ωστόσο έχουν πιο πυκνή υφή, καθώς φτιάχνονται χωρίς μαγιά. Οι rosquillas μπορούν να εμποτιστούν σε διάφορα αρωματικά γλάσα, να πασπαλιστούν με ζάχαρη και κανέλα ή απλά να μείνουν σκέτα.
Τέλος, το mona de pascua αποτελεί ένα από τα δώρα που δίνουν οι νονοί στα βαφτιστήρια τους. Μοιάζει με ένα τσουρέκι, το οποίο διακοσμείται με πολύχρωμα αυγά, σοκολατένια κουκλάκια και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας να χωρέσει απάνω του. Μάλιστα τα αρτοποιεία των πόλεων κατά κάποιο τρόπο διαγωνίζονται για το πιο πλούσια διακοσμημένο mona de pascua.
