Πίσω

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι μια κατηγορία μικρών και μαλακών φρούτων, που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων.

Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα μούρα είναι οι φράουλες (strawberres), τα σμέουρα (raspberres), το μαύρο βατόμουρο (blackberres), τα μύρτιλλα (blueberres) και τα κράνη (cranberry). Τα βατόμουρα βγαίνουν την εποχή του καλοκαιριού και είναι ιδιαιτέρως αγαπητά, με συχνή κατανάλωση στην Ελλάδα. Τα βατόμουρα συνδέονται με σημαντικές ιδιότητες για τη υγεία.

Διατροφική Αξία και Οφέλη

Είναι φρούτα με σημαντική διατροφική αξία και καταναλώνονται στην εποχή τους. Αποτελούνται κυρίως από νερό, υδατάνθρακες (φυτικές ίνες και σάκχαρα) καθώς και ελάχιστο λίπος και πρωτεΐνη. Μια κούπα βατόμουρων (περίπου 154 γραμμάρια) μας δίνει 62 θερμίδες. Περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη C, η Ε και η Κ, οι οποίες καταπολεμούν μερικές μορφές χρόνιων νόσων αλλά και τον καρκίνο. Διατηρούν επίσης υψηλά επίπεδα μια ουσίας που λέγεται πηκτίνη οποία συσχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Τα βατόμουρα έχουν σπουδαίες ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται, καταπολεμούν επιβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στον οργανισμό μας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες κάνουν καλό στην λειτουργία του εντέρου και μπορούν να ανακουφίσουν και να προστατεύσουν από εντερικές φλεγμονές. Ακόμα, προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και προσφέρουν τόνωση, κρατώντας μας σε εγρήγορση.

Ενώ το μαύρο βατόμουρο περιέχει σάκχαρα όπως αναφέραμε παραπάνω, χάρη σε κάποιες ουσίες που περιέχει (που λέγονται ανθοκυανίνες) μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τέλος, έχει σημαντικές αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Χρήση στην κουζίνα

Όταν βρίσκουμε τα βατόμουρα φρέσκα και είναι στην εποχή τους, μπορούμε να φτιάξουμε μοναδικές και γευστικές δημιουργίες. Η μαρμελάδα είναι μια από τις πιο συχνές παρασκευές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές παρασκευές και γλυκίσματα. Τέλος, γρανίτα η σορμπέ, καθώς και λικέρ είναι λίγες ακόμα επιλογές.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται