Πίσω

Ζαμπόν

Παρασκευάζεται από το μπούτι, την ωμοπλάτη ή και το πόδι του χοίρου με ειδικό τρόπο. Βρίσκεται συσκευασμένο σε νάιλον ή πλαστική συσκευασία, συνήθως κομμένο σε φέτες, αλλά και χύμα. Συντηρείται με υγρή ή ξηρή επεξεργασία. Βρίσκεται ως καπνιστό ή όχι, βραστό, ψητό ή και παστό. Τα δύο βασικά είδη είναι το βραστό και το ζαμπόν ωριμάνσεως. 

Παρασκευή βραστού ζαμπόν και ζαμπόν ωριμάνσεως

Για να παρασκευαστεί το βραστό, πρέπει το κομμάτι να σιγοβράσει με διάφορα καρυκεύματα και στη συνέχεια να παστεριωθεί και να συντηρηθεί σε κατάλληλες συνθήκες.

Για να παρασκευαστεί το ζαμπόν ωριμάνσεως πρέπει αρχικά το κομμάτι να αλατιστεί και να αφεθεί να ωριμάσει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η διαδικασία αυτή διαρκεί πολύ και ανάλογα με το επιθυμητό τελικό προϊόν μπορεί να φτάσει ακόμα και τα δύο χρόνια. Οι ειδικές συνθήκες επεξεργασίας επηρεάζουν την τελική τιμή του προϊόντος συνήθως προς τα πάνω.

Πώς να επιλέξετε

Το ζαμπόν μπορούμε να το βρούμε σε αρκετές διαφορετικές παραλλαγές. Ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί, έχει και την ανάλογη τιμή. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε ζαμπόν στα οποία έχει προστεθεί επιπλέον νερό και αυτά έχουν πολύ πιο πλούσια και ζουμερή γεύση μετά το ψήσιμο τους. Επιπλέον σε κάποια είδη προστίθενται οι χυμοί που αφαιρέθηκαν με την διαδικασία της ωρίμανσης για πολύ πιο έντονη γεύση.

Τέτοιου είδους ζαμπόν είναι πιο γευστικά, και δίνουν πολύ πιο νόστιμες δημιουργίες. Είναι διαθέσιμα είτε με κόκαλο είτε χωρίς κόκαλο. Κάθε φορά που το μαγειρεύουμε ολόκληρο ή μισό, επιλέγουμε να είναι με κόκαλο, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έχει καλύτερη γεύση.

Αποθήκευση

Είναι καλύτερο να το τυλίγουμε ελαφρά και να το τοποθετήσουμε στο πιο δροσερό μέρος του ψυγείου. Το μαγειρεμένο και έτοιμο για κατανάλωση ζαμπόν ολόκληρο θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες, εάν η συσκευασία είναι άθικτη, διαφορετικά μεταξύ μίας έως δύο εβδομάδων.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται