Πόση προσμονή και λαχτάρα μπορεί να προκαλέσει ένα πιάτο με αφράτους λαχταριστούς κεφτέδες; Απέραντη, ένα φαγητό που μας γυρνά στην παιδική μας ηλικία και το προτιμούν μικροί και μεγάλοι. Αν και το θεωρούμε ελληνικό πιάτο, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Ο κεφτές είναι ένα φαγητό πιθανότατα αραβικής προέλευσης που εκτός αυτού ενώνει την Ανατολή και την Δύση.
Η ιστορική διαδρομή του κεφτέ

Η προέλευση του κεφτέ
Από την Περσία στο πιάτο
Ο κεφτές έχει ιρανική καταγωγή και το όνομα kofte σημαίνει ψιλοκομμένο κρέας. Ήδη από τον 13ο αιώνα κάνει την εμφάνισή του ως πιάτο που περιείχε κιμά από κρέας αρνιού ή μοσχαριού αναμειγμένο με αλεύρι και μπαχαρικά πλασμένο σε μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα φουντούκι. Το φαγητό αυτό το υιοθέτησαν τα τουρκικά φύλα που κυριαρχούσαν στη ευρύτερη περιοχή της Περσίας και αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές έδεσμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο κεφτές απέκτησε παραλλαγές στην οθωμανική κουζίνα καθώς στο μείγμα του τα ψίχουλα ψωμιού αντικαταστάθηκαν από το πλιγούρι ή ακόμα και το ρύζι. Έκτοτε διαδόθηκε και αγαπήθηκε σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως επίσης και στις Σκανδιναβικές Χώρες και φυσικά στην Ελλάδα.
Βαφτίστηκε με διάφορα ονόματα, κάθε φορά ανάλογα με την περιοχή που επικράτησε, ενώ το μείγμα του και ο τρόπος μαγειρέματος διαφοροποιήθηκε. Πάντως ο κεφτές παρέμεινε μια σφαιρική μπάλα από κιμά μοσχαρίσιου, χοιρινού ή ακόμα και αρνίσιου κρέατος που τα κύρια συστατικά του είναι συνήθως ψίχουλα από ψωμί, κρεμμύδι, αβγά και πολλά μυρωδικά που άλλοτε τηγανίζεται, βράζεται και άλλοτε ψήνεται.
Ο κεφτές ο διεθνής
Στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπως στον Λίβανο, στη Συρία αλλά και στη Τουρκία, Κύπρο και Αρμενία ο κεφτές πήρε το όνομα kibbeh ή κούμπα και στο μείγμα εκτός από τον αρνίσιο κιμά προστέθηκε το πλιγούρι και το σιμιγδάλι. Αντίστοιχα στη πόλη της Κωνσταντινούπολης το ίδιο πιάτο ονομάστηκε icli kοfte και αγαπήθηκε σε όλη την νοτιανατολική Μικρά Ασία.
Στην Αυστρία ονομάστηκε φλαϊσλάμχεν, στο Βέλγιο και γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Φλάνδρας το ονόμασαν μπουλέτεν και είναι ένα μείγμα από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά αναμειγμένο με ψωμί και λαχανικά. Στην Ιταλία πήρε το όνομα polpetta και πρόκειται για βοδινό κεφτεδάκι συνήθως μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας συνοδευόμενο με spaghetti. Στη Σουηδία θεωρείται σχεδόν εθνικό φαγητό, ονομάζεται kοttbullar περιέχει δυο είδη κιμά και σερβίρεται με μια κρεμώδη λευκή σάλτσα και μαρμελάδα lingo berry (είδος μούρου).
Μολονότι η λίστα με τις ονομασίες και τις συνταγές του είναι ατελείωτη όπως κεφτεδάκια λαχανικών για vegan, με κιμά κοτόπουλου αλλά και μπακαλιάρου, ένα παραμένει σίγουρο, πως πρόκειται για ένα φαγητό αγαπημένο από όλους.
Δείτε ακόμα τη φανταστική συνταγή για αφράτα κεφτεδάκια από την Αργυρώ:
Εσύ ποιά κεφτεδάκια προτιμάς;
