Διαλέξτε ντομάτες με χοντρή σάρκα χωρίς πολλά ζουμιά και σπόρους.
Όταν αδειάζετε τις ντομάτες φροντίστε να αφήσετε αρκετή σάρκα γύρω ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους τα γεμιστά μετά το ψήσιμο.

Οι γεμιστές πιπεριές είναι απαραίτητες μέσα στο ταψί, έστω 2-3 κομμάτια, αλλά αποφύγετε να ψιλοκόψτε πιπεριά μέσα στη γέμιση.
Όλο το ταψί θα πάρει το άρωμα της ψητής πιπεριάς αλλά η ψιλοκομμένη πιπεριά μέσα στα γεμιστά, θα τα βαρύνει πάρα πολύ με αποτέλεσμα η μόνη γεύση που θα σας μείνει να είναι αυτή της πιπεριάς.
Η Ελληνίδα μαμά-νοικοκυρά-μαγείρισσα έχει αναγάγει τη συνταγή των γεμιστών σε επιστήμη. Άλλες φορές από ανάγκη κι άλλες φορές από πειραματισμό, σερβίρει στο τραπέζι της οικογενείας την καλύτερη συνταγή για γεμιστά έχοντας βάλει τη δική της πινελιά.
Μεγάλη προσοχή την ώρα που ανοίγετε τις ντομάτες, τις πιπεριές και όλα τα λαχανικά σας.
Αν τρυπήσετε τα λαχανικά, τότε αυτό που θα πετύχετε θα είναι ένα ταψί με γεμιστά που αντί να μείνει στο τέλος μόνο με το λάδι του, θα έχει ένα στρώμα ρύζι στο ταψί. Έτσι, θα έχετε χάσει όλη τη ζουμερή νοστιμιά των γεμιστών και θα έχει πάει χαμένος ο κόπος σας.
Φανταστείτε ότι το κάθε λαχανικό που γεμίζετε έχει μέσα ό,τι γεύση χρειάζεται για να απογειωθεί στο ψήσιμο. Αν αυτό το σκίσετε ή το τρυπήσετε θα χάσετε όλη τη νοστιμιά του.
Οι γεύσεις που πρέπει να υπερισχύουν είναι η γλύκα της ντομάτας και το άρωμα του δυόσμου.
Αυτά πρέπει να γεύεστε σε κάθε μπουκιά, άσχετα αν έχετε γεμίσει ντομάτες, μελιτζάνες ή πιπεριές. Μην παραλείψετε τη σταφίδα στη γέμιση. Θα δείτε πως κανείς δεν θα το καταλάβει. Αντίθετα θα καταλάβει μια ισορροπία γλυκού και ξινού η οποία κάνει τα γεμιστά θεϊκά!
