Πίσω

Κανόνες μαγειρικής για αργό σιγανό μαγείρεμα

Σιγομαγειρεύω σημαίνει δίνω περισσότερη νοστιμιά, πλούσια γεύση και συμπυκνώνω τα αρώματα του φαγητού

Πάμε βήμα βήμα να δούμε πως θα κάνουμε ένα φαγητό 10 φορές πιο νόστιμο.
Οι κανόνες μαγειρέματος μιας συνταγής είναι:
Θωράκισμα κρέατος ή πουλερικού
Σοτάρισμα κρεμμυδιού και αρωματικών καθώς και προθήκη λαχανικών.
Όλη αυτή η διαδικασία χτίζει την νοστιμιά ενός φαγητού ότι υλικά κι αν προσθέσετε μετά. Βάζουμε δηλαδή τα θεμέλια της απόλυτης νοστιμιάς στην κατσαρόλα μας. Τη στιγμή που ντεγκλασάρουμε με κρασί η ζωμό επιτυγχάνουμε το 50% της νοστιμιάς του φαγητού.

Ντεγκλασαρισμα και συμπύκνωση γεύσης

Αφού γίνει το θωράκισμα της πρωτεΐνης και το σοτάρισμα των λαχανικών στην βάση της κατσαρόλας βρίσκονται υπολείμματα φαγητού σκούρου χρώματος. Είναι οι στερεοποιημένοι χυμοί των υλικών που μένουν στην βάση του σκεύους. Αυτά διαλύονται σε σάλτσα με την προσθήκη υγρών συνήθως κρασιού, ζωμού η μίξη αυτών.
Αυτή η υγρασία θα διαλύσει όλα τα υπολείμματα του φαγητού και αποκτώντας ξανά υγρή μορφή αρχίζουμε να ενισχύουμε την γεύση των υλικών. Με το μαγείρεμα δηλαδή, συμπυκνώνουμε όλες τις γεύσεις των υλικών και με το μαγείρεμα εμπλουτίζουμε και ενισχύουμε αυτή την πλούσια γεύση.

Βράζοντας ένα φαγητό και σιγομαγειρεύοντας το το ενισχύουμε γευστικά με την συμπύκνωση των αρωμάτων και των γεύσεων

Πάντα όμως έχουμε την επιλογή να δώσουμε παραπάνω αρώματα πιο πλούσια γεύση και έξτρα νοστιμιά. Για παράδειγμα, σε ένα φαγητό με μανιτάρια μπορείς να προσθέσεις απόν μανιτάρια για πιο πλούσια και βαθειά γεύση που μένει αξέχαστη.
Ακόμα και μια κουτάλια κλασικό πελτέ συμπυκνωμένης ντομάτας κάνει την διαφορά στις σάλτσα και στα φαγητά μας. Αν θέλεις να δώσεις πιο πικάντικη γεύση στην σάλτσα με λίγες σταγόνες Tabasco, λίγο μπούκοβο ή κάποιο μπαχαρικό, μπορείς να δώσεις απίστευτη ένταση στην γεύση.
Διαφήμιση

Για να δέσεις μια σάλτσα υπάρχουν πολλοί τρόποι

Αλεύρι, κορν φλάουρ, άλλο άμυλο, συμπύκνωση με βρασμό, δέσιμο με κρόκο αυγού, πολλοί είναι οι τρόποι που μπορείς να δέσεις πήξεις μια σάλτσα.

Στην κουζίνα με την Αργυρώ
Διαφήμιση
Στο τέλος του μαγειρέματος να βάζεις τις πιο ντελικάτες γεύσεις κ αρώματα για να έχουν ένταση και να «ακούγονται» όσο πρέπει.
Σε γενικές γραμμές, τα φρέσκα βότανα, το ξύσμα εσπεριδοειδών, το ωμό ελαιόλαδο, αφήστε τα πάντα για το τέλος ώστε να δώσουν ντελικάτα αρώματα που θα είναι διακριτά στο πιάτο σας και δεν θα χαθούν μέσα στην σάλτσα.

Εσένα πιο είναι το αγαπημένο σου slowcooked φαγητό;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται