Πίσω

Γιουβαρλάκια με ιστορία

Γιουβαρλάκια, φαγητό που θυμίζει μανούλα

Ένα αγαπημένο φαγητό, μικρών και μεγάλων που θυμίζει μανούλα. Με ιστορία από την ανατολή με ποίκιλες διαφοροποιήσεις ως προς την εκτέλεση τους.

Η ετυμολογία προκύπτει από την τουρκική λέξη yuvarlak, ή yuvarlak köfte όπου σημαίνει στρογγυλός, στρογγυλός κεφτές δηλαδή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γιουβαρλάκια έφτασαν στην Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες της μικράς Ασίας. Οι Μικρασιάτες με την μακραίωνη ιστορία και συνεισφορά τους στην παιδεία και στην επιστήμη ερχόμενοι στον ελλαδικό χώρο έφεραν και τον πολιτισμό τους. Και μέρος του πολιτισμού είναι και το φαγητό.

Διαφήμιση

Και κάπως έτσι γνωρίσαμε τα γιουβαρλάκια

Ο σπουδαίος Μικρασιάτης, θεατρικός συγγραφέας, Δημήτρης Βυζάντιου στο έργο του ‘Για την Βαβυλωνία’ κάνει αναφορά στα γιουβαρλάκια. Μέσα από ένα ζωντανό διάλογο προκύπτει, ότι τα γιουβαρλάκια αποτελούν κοινό σημείο αναφοράς ανεξαρτήτως γλωσσικών επιρροών.  

«Νάτος ο Ανατολίτης από την Καισάρεια, με τα «δεδίμ» και τα «πιπέρι μιπέρι», που ψάχνει «το λοκάντα», ό,τι κι αν είναι αυτό. Όταν ο ξενοδόχος του προσφέρει κιοφτέδες και γιουβαρλάκια, τον καταλαβαίνει καλά. Όταν όμως του προσφέρει βραστό βοδινό, απαντά «Εγώ άρρωστο ντεν είμαι».

Τα γιουβαρλάκια φτιάχνονται με πολλές παραλλαγές, στην Ελλάδα η κλασσική εκδοχή είναι με αυγολέμονο, λαχανικά και μυρωδικά κυρίως καρότα, άνηθο ή και σελινόριζα. Μικρές στρογγυλές ομοιόμορφες μπαλίτσες κιμά με ρύζι τόσο όσο που να μην ‘καπελώνουν‘ την υπέροχη γεύση του κρέατος αλλά και τόσο όσο για να τους προσδέσουν αυτήν την ανάλαφρη και γευστική υφή που κάνει αυτές τις μικρές μαγικές μπαλίτσες να λιώνουν στο στόμα μας. Το αυγολέμονο προθέτεται στο τέλος για να δώσει την τελική πινελιά σε ένα πιάτο πλήρως ισορροπημένων γεύσεων όπου ο ουρανίσκος ναι με αντιλαμβάνεται το κάθε υλικό αλλά σε πλήρη αρμονία.

γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Ανάγουμε το πιάτο αυτό σε μαθηματική εξίσωση, αλλά είναι η γεύση του που το καθιστά ένα από τα αγαπημένα εδώ και πολλές γενιές.

Στην Τουρκία τα φτιάχνουν κάπως διαφορετικά, κοκκινιστά αλλά δεν το ονομάζουν το πιάτο γιουβαρλάκια αλλά Sulu Köfte. Μπορεί η ετυμολογία της λέξεως να μην αμφισβητείται, η έμπνευση τους όμως ναι. Στοιχείο που μας δείχνει ότι ναι μεν τα γιουβαρλάκια προκύπτουν από τουρκική λέξη αλλά είναι ένα πιάτο ελληνικό. 

 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται