Πίσω

Ταραμάς ο νηστίσιμος

Τι είναι ο ταραμάς;

 Ο ταραμάς είναι το πρώτο και το κυριότερο συστατικό της ταραμοσαλάτας. Πρόκειται για μια νηστίσιμη σαλάτα φτιαγμένη με αβγά ψαριών του κυπρίνου ή του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδος ψαριού. Αφού λοιπόν θα κάνει πάλι την εμφάνιση του στο  τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα μαζί με τη λαγάνα και φέτος ας τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Ο ταραμάς συνεπώς δεν είναι άλλο από χαβιάρι το οποίο με την κατάλληλη επεξεργασία μας δίνουν  αυτή την τόσο νόστιμη νηστίσιμη σαλάτα. Το πώς έφτασε στο ελληνικό τραπέζι δεν μας είναι ξεκάθαρο. Πρόκειται πιθανότατα για άλλο ένα έδεσμα κληρονομιά των Οθωμανών. Προέρχεται από την τουρκική λέξη tarama που σημαίνει αβγά ψαριών. Η διαδικασία παρασκευής όμως είναι γνωστή από τα παλιά, αρχικά αφαιρούσαν τα αβγά από τα ψάρια και αφού  τα αλάτιζαν πρώτα  τα τοποθετούσαν σε μεγάλα βαρέλια μέχρι να ωριμάσουν. Από εκεί και έπειτα αφαιρούσαν τη μεμβράνη τους και ήταν έτοιμος. Δυο είδη ταραμά μπορούμε να βρούμε σήμερα στην αγορά: ο λευκός και ο ερυθρός η όπως είναι γνωστός ο κόκκινος ταραμάς.

Λευκός ταραμάς

Ο λευκός ταραμάς είναι ο πιο γνήσιος, ποιοτικά ανώτερος  καθώς περιέχει μέχρι και 100% χαβιάρι, δεν έχει καμιά  πρόσμειξη με άλλη ουσία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν για την παραγωγή της λευκής ταραμοσαλάτας. Αν λοιπόν προσθέσουμε σε αυτόν λάδι, λεμόνι, πατάτα ή ψωμί μπορούμε να έχουμε τη δική μας σπιτική ταραμοσαλάτα η μπορείς να φτιάξεις ταραμοσαλάτα μους χωρίς ψωμί η πατάτα.

Διαφήμιση

Ερυθρός ταραμάς

Ο ερυθρός έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του ‘50  όπου άρχισε η βιομηχανοποίηση του. Είναι επεξεργασμένος,  πιο οικονομικός ενώ κατακλύζει την αγορά τις μέρες αυτές.  Εδώ έχουμε έναν ταραμά εμπλουτισμένο με χρωστικές ουσίες που του προσδίδουν το χαρακτηριστικό του ροζ χρώμα. Έτσι με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο ελκυστικός στην όψη ενώ στις μέρες της νηστείας εκτοξεύεται η ζήτηση του.

Διαφήμιση

Εκτός λοιπόν από τη γνωστή κρεμώδη σαλάτα  που επαλείφεται υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τον απολαύσει  κανείς, στους  ταραμοκεφτέδες.  Οι ταραμοκεφτέδες είναι ένας εκλεκτός και ιδιαίτερος μεζές που προτιμάται ιδιαιτέρως την περίοδο της νηστείας. Με λίγα απλά υλικά όπως αλεύρι, ψωμί, λάδι και λίγα μυρωδικά για περισσότερο άρωμα και φυσικά ταραμά, μπορούμε σε λίγα λεπτά  να έχουμε αυτό το ξεχωριστό έδεσμα στο τραπέζι μας. 

Επομένως, είτε διαλέξουμε τον συσκευασμένο ερυθρό ταραμά ή επιλέξουμε τελικά τον λευκό για να φτιάξουμε  οι ίδιοι σπιτική ταραμοσαλάτα το σίγουρο είναι πως θα το απολαύσουμε το ίδιο. 

Τι ταραμοσαλάτα θα φτιάξεις;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται