Ο ταραμάς είναι το πρώτο και το κυριότερο συστατικό της ταραμοσαλάτας. Πρόκειται για μια νηστίσιμη σαλάτα φτιαγμένη με αβγά ψαριών του κυπρίνου ή του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδος ψαριού. Αφού λοιπόν θα κάνει πάλι την εμφάνιση του στο τραπέζι μας την Καθαρά Δευτέρα μαζί με τη λαγάνα και φέτος ας τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Ο ταραμάς συνεπώς δεν είναι άλλο από χαβιάρι το οποίο με την κατάλληλη επεξεργασία μας δίνουν αυτή την τόσο νόστιμη νηστίσιμη σαλάτα. Το πώς έφτασε στο ελληνικό τραπέζι δεν μας είναι ξεκάθαρο. Πρόκειται πιθανότατα για άλλο ένα έδεσμα κληρονομιά των Οθωμανών. Προέρχεται από την τουρκική λέξη tarama που σημαίνει αβγά ψαριών. Η διαδικασία παρασκευής όμως είναι γνωστή από τα παλιά, αρχικά αφαιρούσαν τα αβγά από τα ψάρια και αφού τα αλάτιζαν πρώτα τα τοποθετούσαν σε μεγάλα βαρέλια μέχρι να ωριμάσουν. Από εκεί και έπειτα αφαιρούσαν τη μεμβράνη τους και ήταν έτοιμος. Δυο είδη ταραμά μπορούμε να βρούμε σήμερα στην αγορά: ο λευκός και ο ερυθρός η όπως είναι γνωστός ο κόκκινος ταραμάς.