Πίσω

Φτιάξε τα καλύτερα βουτήματα

Πολλά έχουν γραφτεί  για βουτήματα, μια κατηγορία προϊόντων που ανήκουν στη ζαχαροπλαστική φούρνου.Κάθε μια από αυτές τις συνταγές για βουτήματα έχει τις ιδιομορφίες της, ανάλογα με το ζητούμενο τελικό αποτέλεσμα ή με τον τρόπο παρασκευής (παραδοσιακά πλάσιμο με το χέρι ή με μηχανή.

Αν βάλουμε λοιπόν στο μικροσκόπιο τις συνταγές για βουτήματα, θα δούμε ότι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και ως προς τα υλικά και ως προς τη διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής. Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά!

Από τη δράση διογκωτικών ουσιών που μπαίνουν στο ζυμάρι, δημιουργείται η διόγκωση κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Φτιάξε τα καλύτερα βουτήματα για καφέ:

    • Το αλεύρι περιέχει τη γλουτένη, η οποία είναι το υλικό που ενώνει τα υπόλοιπα συστατικά. Γι’ αυτό προτιμάται μικρή ποσότητα μαλακού , δηλαδή αλεύρου που περιέχει χαμηλό ποσοστό γλουτένης (πρωτεΐνες), ώστε να έχουμε προϊόν μαλακό και εύθρυπτο και με καλή διατηρησιμότητα.
    • Η ζάχαρη προσδίδει γλυκιά, ευχάριστη γεύση, μαλακώνει την υφή, ευθύνεται για το χρώμα και αυξάνει τη διατηρησιμότητα, συγκρατώντας την υγρασία. Συνήθως χρησιμοποιείται η άχνη ζάχαρη, που απορροφά νερό και πετρώνει, αλλά διαλύεται πολύ πιο γρήγορα μέσα στα λιπαρά και βοηθά στη δημιουργία  κρέμας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί κρυσταλλική ζάχαρη, τα προϊόντα έχουν την τάση να απλώνουν και η επιφάνεια τους μπορεί να μην είναι τόσο λεία.
  • Συνήθως, χρησιμοποιείται η μαλακή μαργαρίνη ζαχαροπλαστικής, η οποία έχει αυτή την ιδιότητα να κάνει το μείγμα σαν κρέμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να ενσωματωθούν πιο εύκολα τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής
  • Η ανάμιξη σε πρώτη φάση του λιπαρού με τη ζάχαρη είναι καθοριστική. Αν το λιπαρό είναι ελαφρά πιο μαλακό ή είναι φυτικό λίπος δεν έχει την κατάλληλη ικανότητα να γίνει κρέμα με την ζάχαρη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί άπλωμα και πιο τραγανό προϊόν.
    Αυτό μπορεί να εμφανιστεί επίσης και με τη χρήση βουτύρου (ζωικής προέλευσης ή τύπου 4/4), όπου η χρήση του θα δώσει πιο αρωματικά προϊόντα.
  • Η αύξηση των λιπαρών και της ζάχαρης ή το επιπλέον χτύπημα με το ειδικό εξάρτημα στο μίξερ, μπορεί να δώσει πιο πλούσια προϊόντα αλλά αυτά θα είναι πολύ εύθρυπτα.

koulourakia-kai-voutimata-mustika
Στο τελικό στάδιο πριν από το ψήσιμο χρησιμοποιείται αυγό για επάλειψη. Αυτό δίνει πιο λαμπερά και γυαλιστερά προϊόντα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτος κρόκος αυγού, ή και ολόκληρο αυγό.

Το ψήσιμο είναι ακόμη ένα καθοριστικό στάδιο. Πολύ έντονο ψήσιμο θα τα στεγνώσει και θα γίνουν σκληρά. Ο χειριστής του φούρνου πρέπει να βρει την κατάλληλη θερμοκρασία και τον χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η παραγωγή.

Στο τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε αυτά τα προϊόντα έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των σωστών αναλογιών στα υλικά, ώστε να έχουμε πάντα σταθερή ποιότητα στο τελικό προϊόν. Η παραμικρή απόκλιση προκαλεί τεράστιες διαφορές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται