Πίσω

Λαδερά

Τα λαδερά φαγητά από την Αργυρώ διεκδικούν θέση στο τραπέζι μας και τους χειμωνιάτικους μήνες. Λόγω κλίματος αλλά και οικονομικών συνθηκών, η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει ένα μακρύ κατάλογο από καλοκαιρινά και πρωτότυπα χειμωνιάτικα λαδερά φαγητά. Οι συνταγές είναι άπειρες ανάλογα τον συνδυασμό των υλικών! Το όριο είναι κάθε φορά η φαντασία σας!

Διαφήμιση

Πριν και πάνω από οτιδήποτε άλλο, βασικό συστατικό σε κάθε λαδερό φαγητό είναι φυσικά… το συστατικό του ελαιόλαδου!

Αυτός ο “υγρός χρυσός” που περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από όσα μπορείτε να φανταστείτε. Εκτός από βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ, το συστατικό του ελαιόλαδου, η βασική πρώτη ύλη για κάθε λαδερό φαγητό, περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά. Μάλιστα περιέχει τα αντιφλεγμονώδη ελαιοκάνθη και την ελαιοευρωπεϊνη, η οποία προστατεύει την LDL (κακή) χοληστερίνη από την οξείδωση. Επιπλέον, παρά την κοινή αντίληψη, τα λαδερά φαγητά δεν παχαίνουν όσο φανταζόμαστε. Τα λιπαρά του ελαιόλαδου αποτελούν παράγοντα κλειδί για τον έλεγχο της ινσουλίνης, της ορμόνης που ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Ταυτόχρονα, προκαλούν κορεσμό και βοηθούν στη μείωση της λιγούρας και άρα και της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Και μην ξεχνάτε πως ακόμη κι αν βρίσκεστε σε δίαιτα, μπορείτε να σερβίρετε τα λαδερά φαγητά στραγγίζοντας τα από την περίσσεια λαδιού. Κι αν τελευταία γκρινιάζετε πως το μυαλό σας δε σας βοηθά και πως συνεχώς ξεχνάτε, τα λαδερά φαγητά από την Αργυρώ μπορούν να αποτελέσουν το μυστικό όπλο σας! Αποδεδειγμένα η τροφή του ελαιόλαδου βελτιώνει τη συγκέντρωση και την μνήμη. Επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση των γνωστικών ικανοτήτων που έρχεται με το πέρασμα της ηλικίας!

Διαφήμιση

Από κοντά έρχεται και το λαχανικό ή πιο σωστά το φρούτο της ντομάτας. Βασικό συστατικό κι αυτή, κυρίως στα καλοκαιρινά λαδερά.

Αναπόσπαστο κομμάτι κι αυτή της ελληνικής διατροφής, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στου αίμα, στη δυσκοιλιότητα καθώς και στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Και τον χειμώνα; Με τις σύγχρονες μεθόδους κονσερβοποίησης δεν υπάρχουν πια αμιγώς καλοκαιρινά και πρωτότυπα χειμωνιάτικα λαδερά φαγητά. Ειδικά οι κονσερβοποιημένες ντομάτες μπορούν να είναι ακόμη και περισσότερο θρεπτικές από τις φρέσκες. Καθώς όταν μαζεύονται ώριμες συγκρατούν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους και συχνά περιέχουν μέχρι και 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο συγκριτικά με την ίδια ποσότητα από φρέσκια ντομάτα.

Ο ρόλος των λαχανικών είναι καθοριστικός για την παρασκευή λαδερών φαγητών. Το άρωμα του τσιγαρισμένου κρεμμυδιού σμίγει ηδονικά με τα υπόλοιπα υλικά και ερεθίζει την όρεξη. Από εκεί και πέρα το πιάτο σου αναζητά ό,τι φρέσκο επιφυλάσσει ο κύκλος των εποχών. Δείγμα μαγειρικής γραφής που έρχεται από παλιά, από νοικοκυρές της λεκάνης της Μεσογείου, που υμνούσαν με τις πρωτότυπες, ευφάνταστες συνταγές τους την αγάπη για τα φρέσκα προϊόντα της γης, του τόπου τους. Η ειλικρινής, θελξίνοη ελληνική κουζίνα με τα χρώματα και τις μυρωδιές της.

Δες τη συνταγή για το κορυφαίο λαδερό της Ελληνικής κουζίνας.

γεμιστα

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται