Πίσω

Μάθε για το πλιγούρι

To πλιγούρι είναι μια υπερτροφή, που τα τελευταία χρόνια κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική κουζίνα.

Το πλιγούρι είναι, λοιπόν, ένα δημητριακό προϊόν που προέρχεται από το σπάσιμο κόκκων σιταριού, κυρίως σκληρού. Μιλάμε δηλαδή, για τον σπόρο σιταριού σπασμένο σε μικρότερα κομμάτια. Μπορεί όμως να προέρχεται και από άλλους σπόρους δημητριακών. Υπήρχε βασική τροφή των αρχαίων Ελλήνων κατά την αρχαιότητα, και πλέον είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής. Είναι πολύ κοινό στις κουζίνες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ινδίας. Συχνά είναι επιλογή ατόμων που προσέχουν την διατροφή τους, όπως αθλητές. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική θρεπτική επιλογή για τον καθένα. Καταναλώνεται είτε ωμό, μετά από ένα γρήγορο μούλιασμα, είτε μπορεί να βραστεί.

Διαφήμιση

Οφέλη πλιγουριού

Το πλιγούρι έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, κάτι το οποίο βοηθά στο να διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Καταρχάς, είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με άλλα αμυλούχα τρόφιμα, μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποφεύγουμε την συχνή κατανάλωση τροφής. Μας προσφέρουν, δηλαδή, έντονο κορεσμό. Έτσι, συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας.

Επίσης, συμβάλλει στην μείωση της κακής χοληστερόλης και παράλληλα στην αύξηση της καλής, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νόσους σχετιζόμενης με την καρδιά. Τέλος, είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες, που ευνοούν την διατήρηση του εγκεφάλου σε καλή κατάσταση, απομακρύνοντας ‘’τοξικές’’ ουσίες. Αν και το πλιγούρι είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς δεν είναι ελεύθερο από αυτή.

Αποτελεί, λοιπόν, ένα superfood, που καλό είναι να εντάξουμε στην διατροφή μας, ώστε να δεχόμαστε όλα τα παραπάνω οφέλη που έχει για την υγεία μας.

Διαφήμιση

Το πλιγούρι στη μαγειρική

Το πλιγούρι μαγειρεύεται πολύ εύκολα και είναι ιδανικό συνοδευτικό για κρεατικά και σαλατές.

Η διαδικασία μαγειρέματος είναι παρόμοια με αυτή του ρυζιού. Σε ένα μαγειρικό σκεύος βράζουμε το πλιγούρι μέχρι να πιει όλα τα υγρά. 1 φλιτζάνι πλιγούρι βράζεται σε 2 φλυτζάνια νερό.

Μία άλλη χρήση για το πλιγούρι είναι η προσθήκη σε σαλάτες. Τέλος, αν θέλεις να κάνεις μια με πλιγούρι δίαιτα έξυπνο κόλπο είναι να το εντάξεις σε συνταγές αντί ρυζιού.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσετε να εντάξετε το πλιγούρι στη διατροφή σας όσοι δεν το έχετε πράξει ακόμα, και όσοι το γνωρίζετε ήδη δικαιώνεστε για την επιλογή σας!

Δείτε την κλασική συνταγή για ταμπουλέ με πλιγούρι εδώ:

ταμπουλέ

Ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή με πλιγούρι;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται