Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για έναν υγιή οργανισμό

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α, η οποία ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών, σχηματίζεται στον οργανισμό από τα καροτενοειδή και αποθηκεύεται στο συκώτι. Στη διατροφή υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α, η πρόδρομη μορφή της βιταμίνης (ρετινόλη) που υπάρχει κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και η προβιταμίνη Α η οποία εντοπίζεται στα φυτικά κυρίως τρόφιμα. Είναι μια βιταμίνη η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τον άνθρωπο και συνεπώς για την εξασφάλιση της υγείας του.

Συνιστώμενη Πρόσληψη και Τροφές με βιταμίνη Α

Μία κατάλληλη και πλούσια σε τροφές διατροφή θα εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες. Κόκκινα, πορτοκαλί και πράσινα λαχανικά, όπως καρότα και γλυκοπατάτες, λιπαρά ψάρια, συκώτι, κρόκος αυγού και γαλακτοκομικά, είναι πηγές που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά επίπεδα βιταμίνης Α. Από τις πιο σημαντικές πηγές είναι το μουρουνέλαιο. Για τις γυναίκες η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 700μg και για τους άνδρες 900μg. Σε περίπτωση που παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης Α, πρέπει να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας, για την χορήγηση συμπληρωμάτων.

Βιολογικός ρόλος βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό.

1. Συμβάλλει στην καλή κατάσταση του δέρματος, των μαλλιών και των βλεννογόνων, παρεμποδίζοντας έτσι την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό.

2. Ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

3. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, στην διάπλαση των δοντιών και την κανονική λειτουργία του συκωτιού.

4. Παράλληλα αποτρέπει τη λιθίαση των νεφρών και της χολής.

5. Εξουδετερώνει τη δράση της θυροξίνης, όταν παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από την κανονική.

Έλλειψη βιταμίνης Α

Πολύ συχνά παρατηρούμε έλλειψη στην συγκριμένη βιταμίνη, η οποία οφείλεται σε κακή διατροφή. Οι δερματικές αλλοιώσεις είναι το πιο συχνό σύμπτωμα σε άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης. Επιπλέον, εμφανίζεται θόλωση και ξήρανση του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού και ξηροφθαλμία η οποία μπορεί να καταλήξει σε τύφλωση, καθώς και αρκετά περιορισμένη όραση στο σκοτάδι. Τέλος, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, περιορισμένη αντοχή στις ασθένειες, πονοκέφαλος και γένεση λίθων στα νεφρά είναι κάποιες ακόμα επιπτώσεις της υποβιταμίνωσης.

https://www.argiro.gr/2023/04/vitamini-a-aparaititi-gia-enan-ygii-organismo/