Πίσω

Βραστό αυγό μελάτο ή σφιχτό;

Βήμα βήμα πως βράζουμε σωστά το αυγό.

Αυγό μελάτο ή αυγό σφιχτό; Πως το προτιμάς ;

Ποιος είναι ο σωστός χρόνος βρασμού; Το βραστό αυγό και πως θα το βράσουμε είναι καθαρά θέμα επιλογής. Αυγό μελάτο ή αυγό σφιχτό,περνάει από όλα τα στάδια βρασμού, βήμα βήμα λεπτό προς λεπτό κι έρχεται στο πιάτο όπως ακριβώς το θέλεις. Εκτός από το πως προτιμάς να απολαμβάνεις το βραστό αυγό σου στο πρωινό, ο χρόνος βρασμού του αυγού εξαρτάται και από την χρήση που θα έχει μέσα σε μια συνταγή. Π.χ για σαλάτα, ramen, ρολό κιμά ή πασχαλινή αυγοσαλάτα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς σε καμία περίπτωση είναι ότι τα αυγά είναι ντελικάτο προϊόν και δεν αγαπούν το σοκ κρύο-ζεστό. Γι’αυτό φρόντισε πριν το βράσιμο να φέρεις τ’αυγά σε θερμοκρασία δωματίου .

Αν προτιμάς στο πρωινό σου μελάτο αυγό ο ιδανικός χρόνος βρασμού, είναι από 2-1/2 έως 5’ ανάλογα πόσο μελάτο θέλεις τον κρόκο και πόσο σφιχτό θέλεις το ασπράδι. Μέχρι τα 5’ λεπτά βρασμού το αυγό είναι ιδανικό για να βουτήξεις ψωμί για όσους αγαπούν μελάτο κρόκο.

Αν προτιμάς βραστό αυγό στην σαλάτα σου ή σε μία συνταγή π.χ. όπως τα ράμεν,τότε ο ιδανικός χρόνος βρασμού του αυγού είναι 6-7’. Αυτός ο χρόνος βρασμού αυγού έχει σαν αποτέλεσμα,ελαφρώς υγρό κρόκο και ασπράδι σεταρισμένο, που είναι σταθερό μεν, καθόλου υγρό αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σφιχτό αυγό βραστό.

Σε αυτό τον χρόνο βρασμού μπορείς να καθαρίσεις ολόκληρο το αυγό από το τσόφλι χωρίς να διαλυθεί αφού έχει σταθεροποιηθεί τόσο όσο χρειάζεται. Σε αυτό το στάδιο βρασμού ,ενώ ο κρόκος είναι μελάτος μπορείς να το πιάσεις και να το καθαρίσεις. Αρκεί αμέσως μετά το βράσιμο να βάλεις το αυγό σε μπολ με κρύο νερό.

Στα 7’ ο κρόκος έχεις πλέον «σετάρει» όπως συνηθίζουμε να λέμε ,δεν τρέχει δηλαδή αλλά συνεχίζει να είναι μαλακός με σχετική υγρασία.

Οι χρόνοι που σας δίνω για βράσιμο αυγού αφορούν αυγά μέτρια. Για μικρά αυγά θα υπολογίσετε 30’’ λιγότερο και για μεγάλα αυγά 30’’ περισσότερο χρόνο στο βράσιμο αυγού.

Στα 8-10’ βράσιμο το αυγό είναι σφιχτό αλλά όχι στεγνό. Δεν διαλύεται δηλ αν θέλεις να το κόψεις.

11-12’ βράσιμο αυγού έχει σαν αποτέλεμα σφιχτά αυγά βραστά ιδανικά για γεμίσεις πχ ρολο κιμά, πίτες αλλά και για τα κόκκινα αυγά του Πάσχα!

Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
βάψιμο αυγών

Δεν σας συστήνω να βράζετε για πολλή ώρα τα αυγά γιατί αφυδατώνονται, στεγνώνουν πολύ και διαλύονται όταν τα κόβεις.

Διαφήμιση

Μυστικά για αυγά βραστά

Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό βραστό, τόσο πιο νόστιμο είναι για μελάτο και το πρωινό σου, μιας και έχει ελάχιστες θερμίδες και υψηλή διατροφική αξία.

Ευ Ζην
αυγα θερμιδεσ, αυγο θερμιδεσ, θερμιδεσ αυγο, ποσεσ θερμιδεσ εχει ενα αυγο

Όσο περισσότερες ημέρες έχεις το αυγό στο ψυγείο σου τόσο πιο εύκολα θα το καθαρίσεις μετά το βράσιμο αν πρόκειται να φτιάξεις αυγοσαλάτα, ή να το χρησιμοποιήσεις καθαρισμένο σε μια συνταγή.

Τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Μάθε πώς να συντηρήσεις τα βραστά αυγά εδώ:

Ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή με αυγά;

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται