Πίσω

Η ιστορία της σοκολάτας

Η ιστορική διαδρομή της σοκολάτας

Την τρώμε σε ράβδους, σκέτη ή με ξηρούς καρπούς, την θρυμματίζουμε, την λιώνουμε και την περιχύνουμε πάνω σε γλυκά και κέικ αλλά την απολαμβάνουμε  ακόμα και ως ζεστό ρόφημα, τι μπορεί άλλο να μας έρχεται στο μυαλό πέρα από την  αγαπημένη μας σοκολάτα;  Προέρχεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου που μέχρι τα Πρώιμα Νεότερα χρόνια ήταν ξακουστή μόνο στην Κεντρική  Αμερική. Η ιστορική της διαδρομή έως σήμερα είναι άκρως ενδιαφέρουσα αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Από τους κονκισταδόρες στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΓ'

Οι κόκκοι λοιπόν του κακάο και το έγχυμα της, δηλαδή η σοκολάτα, ήταν γνώριμα προϊόντα στις φυλές  που κατοικούσαν στο Νότιο Μεξικό και γενικότερα σε περιοχές της Κεντρικής Αμερικής. Οι Μάγια κατανάλωναν την σοκολάτα ήδη από το 1900 π.Χ σκέτη ενώ οι Αζτέκοι την προτιμούσαν αρωματισμένη με μπαχαρικά.

Η επέκταση της ευρωπαϊκής δύναμης όμως επέτρεψε στους Ευρωπαίους να γνωρίσουν πολλές νέες τροφές, μια εκ των οποίων και το κακάο, έτσι ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά μαζί του μόλις τον 15ο αιώνα με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και της αμερικανικής ηπείρου. Λέγεται λοιπόν πως ο πρώτος που παρατήρησε την επίδραση που είχε το κακάο στους ιθαγενείς ήταν ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές το 1528. Η σοκολάτα πέρασε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τον 16ο αιώνα όταν αντιπροσωπεία των Μάγιας έφεραν το ρόφημα ως δώρο στον βασιλιά Φίλιππο Β’ της Ισπανίας.  

Αρχικά λοιπόν την χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό προϊόν χάρη στις διεγερτικές της ιδιότητες  ενώ  σύντομα πέρασε στις διαιτητικές συνήθειες των Ευρωπαίων της εποχής. Το 1615 η πριγκίπισσα Άννα της Ισπανίας παντρεύεται τον Λουδοβίκο ΙΓ’ και φέρνει στα γαλλικά πια ανάκτορα την συνήθεια  να πίνει ρόφημα κακάο. Από εκεί και έπειτα, η σοκολάτα εξαπλώνει την φήμη της σε όλη την Γηραιά Ήπειρο αρχικά ως μπαχαρικό  στα αριστοκρατικά σαλόνια. Στην Ιταλία και στην Ελβετία τον 17ο αιώνα  ανοίγουν οι πρώτες σοκολατοποιίες ενώ το 1847 γνωστή σοκολατοποιΐα στην Μεγάλη Βρετανία  λανσάρει σοκολάτα σε μορφή μπάρας. Στη χώρα μας η σοκολάτα ‘προσγειώνεται’ μόλις τον 19ο αιώνα, στο μεταξύ έως την δεκαετία του  ’80  η κατανάλωση της σοκολάτας τριπλασιάζεται και γίνεται η απόλυτη λιχουδιά μικρών και μεγάλων. 

Διαφήμιση

Συνταγές με σοκολάτα

Η σοκολάτα, από τότε που μπήκε στη κουζίνα μας, εμπλούτισε την ζαχαροπλαστική και άνοιξε τον δρόμο για άπειρες συνταγές. Πολλά γλυκά βασίστηκαν σε αυτήν όπως το σουφλέ και η μους σοκολάτας, τα brownies, οι σοκολατόπιτες και οι τούρτες σοκολάτας, τα σοκολατένια μπισκότα και τα cookies.

Διάβασε επίσης για τη σοκολάτα και τα οφέλη για την υγεία μας.

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται