Πίσω

Μπορεί το burger να είναι υγιεινό;

Το burger σε υγιεινή εκδοχή

Κανείς δε λέει όχι σε ένα ζουμερό μπιφτέκι μέσα σε αφράτο ψωμάκι! Παρά αυτή την καθολική παραδοχή, θα συμφωνήσουμε επίσης όλοι ότι το burger είναι η νέα τάση στο street food και ένας από τους πιο νόστιμους αντιπροσώπους του είδους. Αναμφίβολα έχει συνδεθεί και με τον όρο junk food κυρίως γιατί το γνωρίσαμε μέσα από αλυσίδες ταχυφαγείων αλλά και γιατί θεωρείτε ξενόφερτο. Το γεγονός μάλιστα ότι η χώρα γενέτειράς του είναι η Αμερική η οποία δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την κουλτούρα της στην υγιεινή διατροφή, το καθιστά για πολλούς, απαγορευτικό.

Ωστόσο, ένα burger φτιαγμένο από προσεγμένα υλικά μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα. Άλλωστε τα κύρια συστατικά του είναι κρέας και ψωμί, που από μόνα τους δεν είναι ανθυγιεινά! Αυτό που πρέπει σίγουρα να αποφύγουμε αν θέλουμε το burger μας να είναι όσο πιο υγιεινό γίνεται, είναι οι ευφάνταστες συνταγές, η ποικιλία υλικών και σαλτσών που με βεβαιότητα οδηγούν πάντα σε ένα γευστικό, πλην ανθυγιεινό αποτέλεσμα.

Πώς μπορεί το burger να είναι υγιεινό;

Η επιλογή των υλικών είναι το άλφα και το ωμέγα μιας συνταγής. Το ίδιο ισχύει και για τo burger.

Επίλεξε το σωστό ψωμάκι. Ένα στρογγυλό ψωμάκι ολικής άλεσης από τον φούρνο της γειτονιάς σας ή φτιαγμένο από εσάς είναι η καλύτερη επιλογή. Πλούσιο σε ίνες και θρεπτικά συστατικά που το έτοιμο ψωμάκι δεν έχει.

Διάλεξε το σωστό κρέας. Αγοράστε κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό και φτιάξτε το μπιφτέκι μόνοι σας. Η επιλογή ενός άπαχου κιμά μειώνει τα λιπαρά τα οποία είναι αυτά που είναι υπεύθυνα για πολλές παθήσεις του καρδιαγγειακού. Αν έχετε την επιλογή αγοράστε βιολογικό κρέας.

Επίλεξε διαφορετικό κρέας. Δοκιμάστε να φτιάξετε burger με μπιφτέκι κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας, παναρισμένο ή μη. Το ψάρι είναι μια άλλη επιλογή. Το σνίτσελ μπακαλιάρου είναι η καλύτερη λύση για ένα fish burger.

Κάντε το vegan. Αντί για κρέας, βάλτε μανιτάρια. Πλούσια σε πρωτεΐνη με ελάχιστες θερμίδες και χωρίς καθόλου λιπαρά είναι ίσως η πιο ελαφριά επιλογή. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε burger με μπιφτέκι λαχανικών ή με μπιφτέκι από ρεβύθια.

Απέφυγε τις σάλτσες. Κέτσαπ και μαγιονέζα περιέχουν πολλές θερμίδες, πολλή ζάχαρη και συχνά πολλά συντηρητικά και χρωστικές. Η σπιτική εκδοχή τους τουλάχιστον δεν περιέχει πρόσθετα χημικά. Ακόμα πιο υγιεινή επιλογή είναι να προσθέσετε ντομάτα και λαχανικά που θα ενισχύσουν ικανοποιητικά τη γεύση στο burger σας. Επίσης το γιαούρτι και η μουστάρδα είναι ασφαλείς επιλογές.

Επίλεξε σωστό τυρί. Αν αποφασίσετε να βάλετε τυρί, επιλέξτε ένα με λιγότερα λιπαρά.

Χρησιμοποίησε μπαχαρικά. Δίνουν νοστιμιά και αρώματα που θα απογειώσουν το burger σας. Πολλά από αυτά μάλιστα έχουν και επιπλέον οφέλη για την υγεία μας όπως ο κουρκουμάς ή το πιπέρι.

Διάβασε επίσης πως το comfort food μπορεί να είναι υγιεινό.

Στην κουζίνα με την Αργυρώ
Υγιεινό comfort food

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται