Πίσω

Η ανατομία του χοιρινού και οι σωστοί τρόποι μαγειρέματος

Πολλές φορές μπερδευόμαστε όταν πηγαίνουμε στον χασάπη μας ή σε όποιο κατάστημα προμηθευόμαστε κρέας, σχετικά με το ποιο κομμάτι χοιρινού κρέατος πρέπει να πάρουμε για το φαγητό που αποφασίσαμε να κάνουμε. Θα σας απαντήσω όλα τα ερωτήματα και τις απορίες που έχετε, εξηγώντας σας απλά και κατανοητά την ανατομία του χοιρινού κρέατος, ποια είναι τα μέρη του χοιρινού και ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι μαγειρέματος για το κάθε κομμάτι.

Το χοιρινό κρέας, που επιλέγουμε κάθε φορά, μπορεί να προέρχεται από:

  • Χοιρίδιο γάλακτος, το οποίο μπορεί να είναι αρσενικό ή θηλυκό μέχρι 20 κιλά,
  • Γουρουνοπούλα, θηλυκή, άνω των 20 κιλών,
  • Γουρουνόπουλο, αρσενικό (ευνουχισμένο) άνω των 20 κιλών.

Όποιο κομμάτι χοιρινό κρέας κι αν επιλέξετε θυμηθείτε ότι το χοιρινό πρέπει να έχει απαλό ροζ χρώμα και να μη φαίνεται καθόλου αίμα. Κίτρινο ή καφέ χρώμα στο χοιρινό σημαίνει κακή ποιότητα και μη γευστικό κρέας.

Όλα τα μέρη του χοιρινού και οι σωστοί τρόποι μαγειρέματος

Μπριζόλα/ σπαλομπριζόλα
Τέλεια για ψήσιμο στα κάρβουνα, αλλά και στο φούρνο. Εναλλακτικά, το μαγειρεύουμε και σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι.

Ψαρονέφρι
Είναι το χοιρινό φιλέτο, το πιο μαλακό και ζουμερό κομμάτι, παρόλο που δεν έχει καθόλου λίπος. Γίνεται καταπληκτικό ψητό, αλλά υπάρχουν και πολλές συνταγές για το μαγείρεμά του στην κατσαρόλα.

Δείτε εδώ όλες τις συνταγές μου για πεντανόστιμο ψαρονέφρι.

Λαιμός
Μπορεί να ψηθεί στα κάρβουνα ή στο φούρνο. Στον νόστιμο μεζέ, το κοντοσούβλι, συνήθως χρησιμοποιείται λαιμός ή λάπα.

Λάπα/πανσέτα/κοιλιά
Τα πανσετάκια ψητά γίνονται στα κάρβουνα στο φούρνο ή στο τηγάνι. Επίσης, μπορεί ολόκληρη η πανσέτα να γίνει ένα ωραιότατο ρολό γεμιστό ή όχι, στο φούρνο.

Σπάλα
Είναι ιδανική για την κατσαρόλα, αλλά και για τη γάστρα, για λεμονάτο ή κοκκινιστό, με πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά. Επίσης για φρικασέ  ή για χοιρινό με σέλινο, η πρώτη σας επιλογή πρέπει να είναι η σπάλα. Και στο φούρνο όμως, για ένα χοιρινό με πατάτες είναι ένα καλό κομμάτι.

Ο χοιρινός κιμάς φτιάχνεται κατεξοχήν από κρέας σπάλας. Χάρη στη σύνθεσή του, είναι ιδανικός για νόστιμους και ζουμερούς κεφτέδες.

Διαφήμιση

Τα κομμάτια που βγαίνουν από το μπούτι ή τον μηρό του χοιρινού

Το τρανς, ένα αρκετά μεγάλο τεμάχιο, από το οποίο μπορούμε να πάρουμε τα σνίτσελ, που είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, σύντομο ψήσιμο στο γκριλ και για πάνε.

Το νουά με την ουρά μπορεί επίσης να μας δώσει φέτες ψαχνό για σνίτσελ.

Το κιλότο και το στρογγυλό
Δίνουν μικρά τρυφερά σνίτσελ. Για κοκκινιστά. Ολόκληρο το μπούτι είναι κατάλληλο για ψητό στο φούρνο. Το μπούτι θέλει σιγανή φωτιά και μεγάλο χρόνο μαγειρέματος για να γίνει λουκούμι. Και αυτό το κομμάτι είναι κατάλληλο για κιμά.

Κότσι
Κατάλληλο για κιμά, σνίτσελ, μαγειρευτά ή τηγανητά

Εδώ θα βρείτε πολλές και μοναδικές συνταγές για να μαγειρέψετε το χοιρινό σας!

Διαβάστε επίσης πως κάνουμε ρολό το χοιρινό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται