Πίσω

Αυγά και οι θερμίδες τους

Τα αυγά είναι μια μοναδική τροφή με λίγες θερμίδες.
Το αυγό αποτελεί ένα εκπληκτικό από διαιτητικής πλευράς τρόφιμο για τον άνθρωπο καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Ένα αυγό μπορεί να καλύψει μέχρι 6% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε απαραίτητα αμινοξέα (αυτά δηλαδή που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός) και 8% λίπος. Το λίπος του αυγού βρίσκεται συγκεντρωμένο στον κρόκο του. Ωστόσο, πόσες θερμίδες έχει ένα αυγό ή το αυγό συγκεκριμένου είδος πτηνού; Τα οφέλη από τα αυγά είναι πλούσια συνδυάζονται, όμως, και με πολλές θερμίδες;

Το αυγό θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Παρά το μικρό του μέγεθος διαθέτει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου. Το αυγό έχει αδιαμφισβήτητα σπουδαία διατροφική αξία και άπειρες φορές έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης. Το μόνο σίγουρο είναι το έχει καταρρίψει μύθους και έχει αναδειχθεί σε superfood τροφή. Στον παρόν άρθρο θα μάθουμε για την διατροφική αξία του αυγού και θα απαντηθούν ερωτήματα γύρω από τα αυγά.

Αυγά θερμίδες

Το αυγό κατατάσσεται στις πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές του πλανήτη κι αυτό οφείλεται στις περιεχόμενες βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και στην πρωτεΐνες. Είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις διατροφές επειδή ενώ έχει λίγες θερμίδες προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού.

Πόσες θερμίδες έχει το αυγό; Έχει γίνει αρκετές φορές θέμα συζήτησης καθόσον πολλοί αναρωτιούνται αν είναι καλό να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τόσο από άποψη θερμίδων όσο και από την άποψη της χοληστερόλης. Οι θερμίδες για τα αυγά είναι: 77
Οι παραπάνω θερμίδες αναφέρονται σε ένα μετρίου μεγέθους αυγό περίπου 58γρ.

Επομένως, από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το αυγό αν και διαθέτει υψηλά ποσοστά θρεπτικών συστατικών αποδίδει λίγες θερμίδες. Ο συνδυασμός του σε ένα γεύμα και ο τρόπος μαγειρέματός τους, όμως, επηρεάζει τις θερμίδες που θα λάβουμε. Η προσθήκη λαδιού για το μαγείρεμα των αυγών συνίσταται να γίνεται με σύνεση και να είναι ελαιόλαδο.

Εκτός, όμως, από το κοινό σε όλους μας αυγό κότας είναι δυνατή η κατανάλωση αυγών και άλλων ειδών πτηνών.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η θρεπτική αξία των αυγών είναι μοναδική κι όταν μαγειρεύονται με υγιεινό τρόπο δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τις θερμίδες του. Τα οφέλη από αυτή την τροφή είναι πολλά και πρέπει να βρίσκεται στη διατροφή μας.

Τα αυγά είναι το τέλειο φαγητό της φύσης κι αυτό οφείλεται στη διατροφική τους αξία. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για την υγεία μας και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για την συχνή του κατανάλωση αρκεί να μην γίνονται υπερβολές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται