• προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
527

Για τα γεμιση

  • 5 ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
  • 5 πιπεριές
  • 2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα
  • 1 φλ. πλιγούρι
  • 1 φλ. τρίμματα βαρελίσια σκληρή φέτα
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
  • 1/2 ματσ. δυόσμο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 15 % Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Για τα λαχανικά

Κόβουμε πρώτα τη μελιτζάνα σε καρεδάκια και τη βάζουμε σε μπολ με νερό για 10΄.

Τη στραγγίζουμε καλά και τη σοτάρουμε με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε αλάτι κι αφήνουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει. Την αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες.

Αφαιρούμε το καπάκι από τις ντομάτες και με κουτάλι αδειάζουμε σε μπολ την ψίχα.

Για τη γέμιση

Αλέθουμε στο μπλέντερ την ψίχα από τις ντομάτες.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλέθουμε ξανά.

Τα βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε το πλιγούρι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα 3/4 φλ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.

Τέλος ρίχνουμε τη σοταρισμένη μελιτζάνα, τη φέτα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.

Γέμισμα 

Γεμίζουμε κατά τα 3/4.

Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

Ψήσιμο & χρόνος ψησίματος

Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 ºC, στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.

Το πρώτο μισάωρο το ταψί πρέπει να είναι σκεπασμένο.

Αξίζει να προσπαθήσετε αυτή την εναλλακτικα   με πλιγουρι, και ακολουθήστε τις συμβουλές μου για να φτιάχνετε πάντα τα καλύτερα .

Εσύ πως τα προτιμάς ;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού με μια επιλογή που δεν έχουμε πολυσυνηθίσει, τη γέμιση με πλιγούρι. Το διατροφικό του πλεονέκτημα είναι ότι μας δίνει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Παράλληλα, αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως Β1 και Β6, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα μας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται