• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
669
  • 1/2 φλ. ζάχαρη καστανή (κατά προτίμηση)
  • 1/2 φλ. ηλιέλαιο ή σουσαμέλαιο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 ½ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 ½ κ.γ. baking
  • 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 200 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 55% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο και ο φούρνος να είναι σωστά προθερμασμένος για να φουσκώσει σωστά το κέικ πορτοκαλιού.

Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλάτι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.

Διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό και την προσθέτουμε στο μείγμα για το κέικ.

Ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης με το baking powder και το ρίχνουμε στα υγρά.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα για κέικ μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες.

Για το ψήσιμο

Ισομοιράζουμε σε λαδωμένη φόρμα για κέικ μιας χρήσεως το μείγμα για το κέικ.

Ψήνουμε στους 170 °C αντιστάσεις για 30 λεπτά ή στον αέρα στους 160 °C για 20-25 λεπτά και θα γίνει φανταστικά αφράτο.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και συνοδεύει τέλεια τον καφέ σας. Είναι εκπληκτικά αφράτο.

Είναι έτοιμο να το απολαύσετε!

Δείτε και το μυστικό μου, για να φτιάχνετε πάντα τα πιο νόστιμα κέικ με σίγουρη επιτυχία.

Ποιό άλλο κέικ φτιάχνεις;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Εξαιρετική επιλογή γλυκού με λίγες θερμίδες. Πολύ καλή πηγή βιταμινών συμπλεγμάτων Β, C και καλίου. Η βιταμίνη C Βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην καλή υγεία του δέρματος ως συστατικό του δομικού του υλικού, του κολλαγόνου. Το κάλιο, από την άλλη πλευρά, είναι ένας ηλεκτρολύτης που συνεισφέρει στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Επιπλέον, ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυϊκή συστολή. Εντάξτε το στο διαιτολόγιό σας ως πρωινό μαζί με ένα ποτήρι ρόφημα αμυγδάλου, ή ως επιδόρπιο, είτε ως ενδιάμεσο σνακ.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται