Μαχαίρι Σελίδα: 2

μαχαίρι

Μαχαίρι, το Νο1 εργαλείο που δεν λείπει από καμία μαγειρική.

Η μαγειρική είναι δημιουργία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτόν που έχει την ενασχόληση μαζί της. Η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πέρα από τα υλικά, και τα εργαλεία όπως το μαχαίρι, σημαντικό ρόλο παίζει η ιδιοσυγκρασία του μάγειρα, τα γούστα του, το στιλ μαγειρέματος, το “χέρι” δηλαδή που έχει ο μάγειρας ή η μαγείρισσα. Έτσι, εφαρμόζοντας την ίδια συνταγη διαφορετικά και ξεχωριστά θα είναι τα αποτελέσματα του καθενός. Κάτι που παίζει ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στην έκβαση μιας συνταγής είναι το μέγεθος και το σχήμα στο οποίο κόβονται τα υλικά. Τα μαχαίρια είναι οι απόλυτοι σύμμαχοι. Βγαίνουν σε διάφορα είδη ανάλογα με τη χρήση και κάποια από αυτά απαιτούν δεξιοτεχνία υψηλού επιπέδου. 

Επιλέγοντας λοιπόν με προσοχή τα εργαλεία στη μαγειρική μας διασφαλίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε όλες τις μαγειρικές διαδρομές. Αυτά είναι τα βασικά σύνεργα που θα υποβάλλονται σε καθημερινές δοκιμασίες. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στις περισσότερες κουζίνες είναι η χρήσης ενός και μοναδικού μαχαιριού για όλα τα τρόφιμα. Εκτός του ότι καθυστερεί αρκετά το χρόνο προετοιμασίας του κάθε γεύματος, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος ατυχήματος ή τραυματισμού.

Ας μυηθούμε λοιπόν στο μαγικό κόσμο των μαχαιριών για να μπορέσουμε να εξοπλίσουμε σωστά την κουζίνα μας.

Μαχαίρι σεφ

Πρόκειται για το πιο σημαντικό μαχαίρι στην κουζίνα και γι’ αυτό το λόγο είναι και το πρώτο που αποκτά κάθε μάγειρας. Είναι γενικής χρήσης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε κοπή και μπορεί να ανταπεξέλθει στις πιο σκληρές δοκιμασίες. Διαθέτει τριγωνική λεπίδα με αρκετά αιχμηρή μύτη. Το μήκος των λεπίδων των μαχαιριών σεφ είναι αρκετά ευρύ και κυμαίνεται από 18 έως 35 εκατοστά. Είναι περισσότερο γνωστό για την τεχνική με το γρήγορο ψιλοκόψιμο και δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

Μαχαίρι santokou

Πολλοί το συγχέουν με αυτό του σεφ αλλά πρόκειται για ένα διαφορετικό μαχαίρι. Όπως προδιαθέτει το όνομά του είναι ιαπωνικής προέλευσης και μπήκε δυναμικά σε όλες τις κουζίνες του κόσμου λόγω της λειτουργικότητάς του. Αποτελείται από μια λεπτή λαβή και μία παχιά λεπίδα. Η λεπίδα είναι διαφορετική από αυτή του σεφ, καθώς το άκρο της δεν καταλήγει σε αιχμηρή μύτη. Χρειάζεται διαφορετική τεχνική στη χρήση από αυτό του σεφ και είναι ιδανικό για το κόψιμο φρούτων, λαχανικών, βοτάνων αλλά και για τον τεμαχισμό κρέατος και ψαριού.

Μαχαίρι κουζίνας

Και το μαχαίρι κουζίνας είναι επίσης γενικής χρήσης και δεν πρέπει να λείπει. Μοιάζει πολύ με το αυτό του σεφ αλλά έχει πολύ μικρότερο μέγεθος, φτάνοντας τα 15 εκατοστά. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και επιτρέπει περισσότερη λεπτομέρεια από το μαχαίρι του σεφ.

Παπαγαλάκι

Παρόλο το αστείο του όνομα, πρόκειται για ένα πολύ χρηστικό μαχαίρι. Η κυρτή λεπίδα του που θυμίζει το ράμφος παπαγάλου του έδωσε το όνομά του το οποίο πρέπει να έχει κάθε μάγειρας και για λόγους ασφάλειας είναι το μαχαίρι παπαγαλάκι. Λόγω αυτού ακριβώς του σχήματος, προσφέρει άνεση και σίγουρες κινήσεις με ακρίβεια στο ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών και όχι μόνο.

Μαχαίρι φιλεταρίσματος

Είναι πραγματικά μοναδικό στο είδος του και προσφέρει εξειδικευμένη χρήση. Η εύκαμπτη λεπίδα του που δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά σε μήκος κινείται με ευκολία ώστε να διαχωρίσει εύκολα το ψαχνό από την πέτσα και τα κόκαλα. Η αλήθεια είναι ότι θέλει αρκετή εξάσκηση και μαεστρία για να χρησιμοποιήσει κανείς αυτά τα μαχαίρια με επιτυχία.

Μαχαίρι ψωμιού

Είναι ένα από τα μαχαίρια που εδώ και δεκαετίες υπάρχουν στα συρτάρια μας. Η πριονωτή μακριά του λεπίδα με μήκος 25-30 εκατοστά κόβει εύκολα τα είδη ψωμιού αλλά και άλλα υλικά με σκληρή επιφάνεια και εξωτερικό περίβλημα.

Μαχαίρι ξεκοκαλίσματος

Αυτό έχει στενή και κυρτή λεπίδα. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι είναι πολύ μυτερό, ώστε να μπορεί να ξεκοκαλίσει κρεατικά. Η λεπίδα του δεν είναι μεγαλύτερη από 15 εκατοστά, έτσι ώστε ο χειρισμός του να είναι εύκολος σε σχέση με άλλα μαχαίρια για αυτή τη δουλειά. 

Μπαλτάς

Δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους μας μαχαίρι του χασάπη. Αποτελεί το πλέον κατάλληλο εργαλείο για μεγάλα κομμάτια κρέατος με κόκκαλα. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω του μεγάλου βάρους και μεγέθους του.