Aρνάκι με μαυρομάτικα στη γάστρα, της Παρασκευής Γεωργούση

Aρνάκι με μαυρομάτικα στη γάστρα, της Παρασκευής Γεωργούση

Υλικά

1 ½ κιλό αρνάκι,
500 γρ. μαυρομάτικα,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
αλάτι,
πιπέρι,
ρίγανη,
δάφνη,
2 κλωναράκια δενδρολίβανο,
4 ώριμες ντομάτες,
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια,
1 κρεμμύδι ξερό,
1/2 φλ. κόκκινο κρασί,
2 γαρύφαλλα,
4 κόκκοι μπαχάρι,
1-2 σκελίδες σκόρδο


Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ, πλένω και βάζω τα φασόλια σε χλιαρό νερό να μαλακώσουν. Την επόμενη ημέρα, αδειάζω το νερό, τα βάζω με καθαρό νερό στην κατσαρόλα, και τα αφήνω να πάρουν μια βράση. Αλλάζω το νερό, τα αφήνω να βράσουν κανονικά μέχρι να μαλακώσουν, και τα σουρώνω.

Πλένω το αρνάκι, και το κόβω σε μερίδες. Ζεσταίνω το λάδι  σε μια κατσαρόλα, και τσιγαρίζω το κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα, θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά.  Προσθέτω ψιλοκομμένο το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, και το σκόρδο. Ανακατεύω, και αφήνω μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι. Σβήνω με κόκκινο κρασί, και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνω την τριμμένη ντομάτα, και προσθέτω νερό, τόσο όσο χρειαστεί, ωστε να είναι τα υγρά, 2-3 δάχτυλα πάνω από το κρέας. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι, τη δάφνη, τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι και το δεντρολίβανο.

Αφήνω μέχρι να βράσει το κρέας και να μαλακώσει, για περίπου 1,5 ώρα, στο «7» της κουζίνας. Έπειτα, ρίχνω τα φασόλια στην γάστρα και ανακατεύω με τη ρίγανη. Προθερμαίνω το φούρνο στους 230 βαθμούς C.

Ρίχνω το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην γάστρα, και προσθέτω νερό. Αφαιρώ τα κλωναράκια του δενδρολίβανου, σκεπάζω τη γάστρα, και τη βάζω στο φούρνο, στην κάτω θέση. Κοιτάζω αν θέλει επιπλέον νερό, και βγάζω όταν πια έχει λίγο ζουμάκι και έχουν μαλακώσει εντελώς μαυρομάτικα και αρνάκι..