Βασιλόπιτα πολίτικη, της Μαρίας Γαρμπή

Βασιλόπιτα πολίτικη, της Μαρίας Γαρμπή

Υλικά

60 γραμμ. μαγιά,
800 γραμμ. αλεύρι για τσουρέκι,
1  1/4 κούπα ζάχαρη,
250 γραμμ.  Βιτάμ,
4 αυγά,
1 κούπα γάλα,
1 πρέζα αλάτι,
2 βανίλιες,
1 αστεροειδή γλυκάνισο,
λίγο μαχλέπι,
1 κρόκο αυγού για άλειμμα,
λίγο αμύγδαλο φιλέ για στόλισμα


Εκτέλεση

Θρυμματίζουμε τη μαγιά μέσα σε ένα μπολ, ρίχνουμε 2 κουταλιές ζάχαρη, το γάλα χλιαρό και μία κούπα περίπου αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, και το βάζουμε στους 50 βαθμούς C, για περίπου 20 λεπτά μεχρι να φουσκώσει.

Λιώνουμε το βούτυρο, και χωρίς να κάψει ρίχνουμε τη ζάχαρη. Βράζουμε το γλυκάνισο με το μαχλέπι σε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, και αφού το σουρώσουμε, το ρίχνουμε μέσα στο βούτυρο με τη ζάχαρη. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ρίχνουμε σιγά – σιγά ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τις βανίλιες σε μία λεκάνη κάνοντας μία λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε το μείγμα με το βούτυρο, τη φουσκωμένη μαγιά, ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε με το χέρι. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας, όσο κολλάει, βουτάμε τα χέρια μας στο αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Αυτό γίνεται μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια μας. Τη ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς C για να φουσκώσει.

Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη μας σε όγκο τη βγάζουμε, και την ξαναζυμώνουμε με λίγο αλεύρι που βουτάμε στα δάκτυλά μας. Τη βάζουμε σ’ ένα ταψί που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα, και την απλώνουμε. Κρατάμε λίγο ζύμη για κορδονάκια για να γράψουμε το έτος.

Την ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για να διπλασιαστεί σε όγκο. Την αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και με λίγο νεράκι. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα πάνω από τη χρονολογία και γύρω – γύρω για στόλισμα.
Τη ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 λεπτά περίπου.

Η βασιλόπιτα που θα λατρέψετε όλοι σας…
Και επειδή το μότο της κας Αργυρώ είναι μοιραζόμαστε τα μυστικά μας για τέλεια αποτελέσματα στην κουζίνα, το μυστικό της συγκεκριμένης βασιλόπιτας είναι ο αστεροειδής γλυκάνισος…!!!

Καλή επιτυχία!!!