Βασιλόπιτα, της Σοφίας Χατζή

Βασιλόπιτα, της Σοφίας Χατζή

Υλικά

Για το κέικ
3 μικρά πορτοκάλια,
4 αβγά,
300 γραμ. ζάχαρη,
200 γραμ. πούδρα αμυγδάλου,
1 κ.γ κανέλα,
1/2 κ.γ κάρδαμο τριμμένο,
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι,
125 γραμ. ζάχαρη,
60 ml νερό,
1 κ.γ ανθόνερο

Για την επικάλυψη
230 γραμ. φρέσκο τυρί κρέμα,
115 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
250 γραμ. ζάχαρη άχνη,
1 κ.γ υγρή βανίλια

Για τη διακόσμηση
50 γραμ. τριμμένη καρύδα,
χωνάκια παγωτού με γλάσο και ζάχαρη


Εκτέλεση

Βράζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα, σε μια κατσαρόλα με νερό, για 40-45 περίπου λεπτά. Αλλάζουμε το νερό στην κατσαρόλα, και σουρώνουμε κάθε 15 λεπτά, για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια, κόβουμε σε κομμάτια τα βρασμένα πορτοκάλια, αφαιρούμε τα κουκούτσια, και τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ,  τη ζάχαρη με τα αβγά, το πολύ για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Σταματάμε το μίξερ, και προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου, το κάρδαμο, την κανέλλα, το μπέικιν πάουντερ και το πολτοποιημένο πορτοκάλι. Απλώνουμε το μείγμα της βασιλόπιτας, σε ένα στρογγυλό ταψί (26-30 εκ), στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C, για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βαζουμε σε ένα κατσαρολάκι το χυμό πορτοκαλιού, το νερό και τη ζάχαρη, και βράζουμε, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε στο σιρόπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, και το ανθόνερο. Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα την περιχύνουμε με το σιρόπι και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη, χτυπώντας στο μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν. Βάζουμε το τυρί κρέμα, και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να γίνει κρέμα. Έπειτα, την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της βασιλόπιτας, και πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα.

Τέλος, στολίζουμε τη βασιλόπιτα, με τα χωνάκια παγωτού με το γλάσο, και την διακοσμητική ζάχαρη, και σερβίρουμε.