Το εύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου

Το εύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου

Υλικά

1 + 1/2 κούπα χλιαρό νερό,
1 κ.σ. μέλι,
1 + 1/2 κ.γ. αλάτι,
2 φακελάκια ξηρή μαγιά,
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 + 1/2 κούπα σκληρό αλεύρι περίπου, ανάλογα το αλεύρι σας


Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά, το μέλι και αφήνουμε για 10 λεπτά. Θα δούμε ότι θα βγάλει φουσκάλες και θα φουσκώσει.

Βάζουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, προσθέτουμε τη μαγιά στο αλεύρι.

Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και μόλις ξεκολλήσει από το μπολ, σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.

Ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς και βάζουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί ή σε μια γάστρα.

Όταν περάσουν τα 20 λεπτά και διπλασιαστεί η ζύμη, δίνουμε σχήμα. Διπλώνουμε μια δυο φορές τη ζύμη και δίνουμε σχήμα στο ψωμί.

Κόβουμε με ένα ψαλίδι πάνω το ψωμί, κάνοντας 4-5 γραμμές. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σουσάμι το ψωμί (ό,τι σας αρέσει).

Ψήνουμε περίπου για 25-30 λεπτά, πάντα ανάλογα πως ψήνει ο φούρνος σας. Εμένα μου αρέσει ξεροψημένο, το έψησα για 30 λεπτά κι έγινε όπως το θέλω.

Δοκιμάστε το και περιμένω τις εντυπώσεις και τις φωτογραφίες σας.

Μυστικά:

Προσέχουμε το νερό να μην είναι καυτό και κάψουμε τη μαγιά.
Αν κολλάει η ζύμη, λαδώνουμε τα χέρια μας ή ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι.
Η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρώς, δεν προσθέτουμε πολύ αλεύρι.

Καλή Όρεξη!
elpidas little corner

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/