Φανουρόπιτα, της Εύας Θεοδωρίδου

Φανουρόπιτα, της Εύας Θεοδωρίδου

Υλικά

375 γρ. σπορέλαιο
375 γρ. χυμό πορτοκάλι
120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
75 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
300 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. σόδα
1 γεμάτη κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς C.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού που μας περίσσεψε και έπειτα τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με την κανέλα, τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Αφού ρίξουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε προαιρετικά και τις σταφίδες, και στη συνέχεια το προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα μας ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.

Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, διαστάσεων 25×30 εκ., αν δεν είναι αντικολλητικό και έπειτα ψήνουμε το μείγμα μας για 1 ώρα.

Αφού ετοιμαστεί, την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πάνω στη σχάρα.
Όταν η φανουρόπιτα κρυώσει προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη.