Γαλακτομπούρεκο σκέτη μαγεία, της Δήμητρας Εξαρχοπούλου

Γαλακτομπούρεκο σκέτη μαγεία, της Δήμητρας Εξαρχοπούλου

Υλικά

Για την κρέμα :
1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι,
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη,
800 ml φρέσκο πλήρες γάλα,
200 ml κρέμα γάλακτος,
4 αβγά και 2 κρόκοι,
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό,
4 βανιλίνες

Για το σιρόπι:
600 γραμμάρια ζάχαρη,
420 γραμμάρια νερό,
2 ξυλάκια κανέλας,
φλούδα ενός λεμονιού,
1 κουταλιά χυμός λεμονιού,
2 κ.σ μέλι (πευκόμελο)

*Φύλλο κρούστας φρέσκο 500-600 γραμμάρια (14 περίπου φύλλα)


Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 7 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 7 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά, σε μεσαία φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα την αποσύρουμε από το μάτι.

Προσθέτουμε τις βανιλίνες και τις 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια στα αυγά μας. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να φτιάξουμε καλή μαρέγκα. Σε μπολ χωριστά χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα. Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους μέσα στο μπολ (απαλά να μην μας κόψει η μαρέγκα).

Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα. Παίρνουμε το ταψί μας (25 x 38 εκ.), βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας  και τις πλαϊνές του πλευρές.
Στρώνουμε τα πρώτα 7 φύλλα. Τα δύο κάτω τα διπλώνουμε στη μέση στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων. Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας. Στρώνουμε την κρέμα.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα 7 φύλλα, ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.

Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
Χαράζουμε επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια ώστε να χωριστεί το γαλακτομπούρεκο. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό.
Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά. Μόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας, που έχει κρυώσει, με μία κουτάλα και αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Θέλουμε να βραχούν καλά τα φύλλα μας με το σιρόπι. Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας περίπου 2½ – 3 ώρες.