Γεμιστά με πλιγούρι, της Βιβής Νικολάου

Γεμιστά με πλιγούρι, της Βιβής Νικολάου

Υλικά

Για 6 άτομα

6 πιπεριές, για γέμισμα,
6 ντομάτες ώριμες, για γέμισμα,
1 κ.σ. ζάχαρη,
2 φλ. ελαιόλαδο,
4 κρεμμύδια μεγάλα, περασμένα από τον τρίφτη,
12 κ.σ. πλιγούρι,
1 καρότο, τριμμένο στον τρίφτη,
1 κολοκυθάκι, κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια,
1 μελιτζάνα μικρή, κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια,
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο,
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο,
2 κ.σ. σταφίδες μαύρες (προαιρετικά),
2 κ.σ. κουκουνάρια (προαιρετικά),
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Κόβουμε τα καπάκια από τις ντομάτες, τις αδειάζουμε και περνάμε τη σάρκα τους από το μπλέντερ. Κρατάμε τον πολτό στην άκρη. Κόβουμε τα καπάκια από τις πιπεριές και βγάζουμε τα σπόρια τους.

Αλατίζουμε το εσωτερικό από τις πιπεριές και τις ντομάτες και, επιπλέον, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη το εσωτερικό από τις ντομάτες. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πλιγούρι, το κολοκυθάκι και τη μελιτζάνα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 5-10 λεπτά.

Σβήνουμε με το μισό πολτό από τις ντομάτες και προσθέτουμε το δυόσμο, το μαϊντανό, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Αλατοπιπερώνουμε.

Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Η γέμιση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3/4 του εσωτερικού τους.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας, αλατίζουμε ελαφρώς και ψήνουμε στο φούρνο, μέχρι να «καεί» ελαφρώς η επιφάνεια των λαχανικών.

Tips
Αν έχουμε υπομονή, γεμίζουμε μαζί με τις ντομάτες και τις πιπεριές και μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κολοκυθοανθούς, πατάτες, κρεμμύδια και αμπελόφυλλα.

Στα μυρωδικά προσθέτουμε, προαιρετικά, 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο.