Γίγαντες στο φούρνο, της Δώρας Κάππη

Γίγαντες στο φούρνο, της Δώρας Κάππη

Υλικά

Για το μεγάλο ταψί του φούρνου σας θα χρειαστείτε:

500 γρ. γίγαντες,
7-8 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
750 γρ. - 1 κιλό σπανάκι,
1 ματσάκι άνηθο,
ελαιόλαδο
αλάτι,
πιπέρι


Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το βράδυ και τους βράζουμε κανονικά, αλλά να μη διαλυθούν. Δεν αλατίζουμε από την αρχή, αλλά κάπου προς την μέση.

Τους στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου μας.
Όσο βράζουν οι γίγαντες, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετάκια και τα κρατάμε στην άκρη, πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι, κι αν είναι πολύ πλατύφυλλο το κόβουμε στην μέση.

Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο και τον ρίχνουμε στο ταψί μαζί με τους γίγαντες.

Στην κατσαρόλα που έβραζαν τα φασόλια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ένα δάχτυλο νερό και βράζουμε για ένα δεκάλεπτο. Ο σκοπός δεν είναι να μαγειρευτούν τα κρεμμύδια, θέλουμε απλώς να φύγει η αψάδα τους και να μαλακώσουν λίγο. Μετά το δεκάλεπτο βάζουμε στην κατσαρόλα και το σπανάκι λίγο λίγο για μερικά μόνο λεπτά. Θέλουμε απλώς να μαραθεί ελαφρώς για να είναι πιο διαχειρίσιμο.

Ρίχνουμε στο ταψί όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας όπως είναι μαζί με τα υγρά που έχει. Με δύο πιρούνια, για ευκολία, ανακατεύουμε τα υλικά του ταψιού να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Το πρώτο μυστικό για να πετύχει αυτό το φαγάκι είναι το νερό που θα βάλουμε.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί κατεβάζει και δικά του υγρά, ενώ πρέπει να έχουμε κατά νου ότι στο τέλος πρέπει να βγει ζουμερό, με λίγη σαλτσούλα, να μείνει σχεδόν με το λαδάκι του. Να μην είναι σαν σούπα. Γι’αυτό πρέπει να το παρακολουθούμε και αν δούμε ότι στεγνώνει, μόνο τότε προσθέτουμε λίγο νερό. Στον δικό μου φούρνο δε χρειάζεται να προσθέσω καθόλου νερό.

Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για μία ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.

Το δεύτερο μυστικό επιτυχίας είναι το λάδι. Το φαγάκι αυτό το θέλει το λαδάκι του για να μελώσει η επιφάνεια και να κάνει όμορφη κρούστα. Οπότε μην το τσιγγουνευτείτε. Άλλωστε κάτι πρέπει να μείνει για να βουτήξετε το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι σας. Μη φτάσετε βέβαια στο άλλο άκρο και πλέει στο λάδι. Ξέρετε εσείς… με το μάτι!

Όλη η επιτυχία αυτού του φαγητού κρίνεται στο ψήσιμο.

Υ.Γ. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και ροδέλες καρότου.