Γλυκά ζελεδάκια από κυδώνι, της Πένης Κάρη

Γλυκά ζελεδάκια από κυδώνι, της Πένης Κάρη

Υλικά

1,5 κιλό κυδώνια,
700 γραμμ. ζάχαρη,
1 κ.γ. χυμό λεμονιού,
1 βανίλια


Εκτέλεση

Πλένω πολύ καλά τα κυδώνια, τρίβοντας τα ώστε να φύγει το χνούδι τους. Έπειτα, τα βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζω περίπου 20 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν ελαφρά. Τα βγάζω και τα βάζω σε κρύο νερό.

Τα κόβω σε 4 κομμάτια και αφαιρώ φλούδες και σπόρους. Δεν τα πετώ. Τα βάζω σε πετσέτα και τα δένω. Τα βάζω στην κατσαρόλα μαζί με τα καθαρισμένα κομμάτια.

Προσθέτω νερό 2,5 λίτρα και αφήνω να βράσουν έως ότου μαλακώσουν τελείως. Ετοιμάζω μια κατσαρόλα. Από πάνω, τοποθετώ ένα τρυπητό και μέσα στο τρυπητό μια καθαρή πετσέτα.

Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω όλο το περιεχόμενο μέσα στο τρυπητό. Το ζουμί θα περάσει σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα.

Στύβω απαλά την πετσέτα μέσα στη κατσαρόλα με το χυμό. Τα φλούδια τα πετώ, ενώ τα καθαρισμένα κυδώνια τα κρατώ για άλλη χρήση (κυδωνόπαστο).

Βάζω στη φωτιά μόνο το χυμό να βράσει, μέχρι να μείνει 1 κιλό υγρό. Ρίχνω 700 γραμμ. ζάχαρη, ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει. Ανακατεύω συχνά.

Λίγο πριν το κατεβάσω, προσθέτω 1 κ.γ. χυμό λεμονιού και μια βανίλια, ανακατεύω και κατεβάζω. Το σιρόπι μου πρέπει να είναι πάρα πολύ πηχτό. Πριν το αποσύρω από τη φωτιά το δοκιμάζω.

Βάζω σε ένα πιάτο ένα κουταλάκι κι όταν κρυώσει, θέλω να στερεοποιείται, να γίνεται ζελέ. Αν δεν είναι έτοιμο, συνεχίζω το βρασμό.

Όταν φτάσει, το σιρόπι στο επιθυμητό σημείο, έχω ετοιμάσει παγοθήκες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη για να το βάλω. Οι παγοθήκες πρέπει να είναι καθαρές, στεγνές και περασμένες εσωτερικά με ελάχιστο σπορέλαιο.

Ρίχνω το σιρόπι αμέσως, όσο είναι πολύ ζεστό και αφήνω να κρυώσουν. Ετοιμάζω ένα πυρέξ με ζάχαρη κρυσταλλική. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, ξεφορμάρω τα ζελεδάκια και τα ρίχνω, πασπαλίζοντας τα ένα ένα στο πυρέξ.

Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί, πασπαλισμένα με ζάχαρη.