Γλυκιά Κολοκυθόπιτα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα, της Ελπίδας Χαραλαμπίδου (elpidaslittlecorner)

Υλικά

Για τη ζύμη
350 γρ. αλεύρι για πίτες,
120 γρ. ελαιόλαδο,
1 κ.σ. ξύδι,
1/2 κ.γ. αλάτι,
1/2 κ.γ. ζάχαρη,
230 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Για τη γέμιση
500 γρ. τριμμένη και στραγγισμένη κολοκύθα,
120 γρ. καρύδια χοντροκομμένα,
50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο,
κανέλα,
γαρύφαλο,
μοσχοκάρυδο,
50 γρ. ζάχαρη,
120 γρ. περίπου ελαιόλαδο για την πίτα

Για το σιρόπι
280 γρ. ζάχαρη,
280 γρ. νερό,
χυμό λεμονιού


Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο νερό, μπορεί και λιγότερο.
Γι’ αυτό λέμε πάντα περίπου, ανάλογα με το αλεύρι και τη θερμοκρασία.

Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα και κάνουμε την γέμιση.
Βάζουμε σε ένα μπολ την κολοκύθα, αφού την στραγγίσουμε πολύ καλά.
Μια πετσέτα κουζίνας θα σας βοηθήσει πολύ.

Προσθέτουμε τα καρύδια και το σουσάμι, αφού το καβουρδίσουμε και το σπάσουμε στο μούλτι, και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Δε λέω δοσολογίες στα μπαχαρικά. Μπορείτε να βάλετε όση ποσότητα σας αρέσει η να παραλείψετε κάτι.
Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά οι γεύσεις και είναι έτοιμη η γέμιση.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί πίτας 36-38 εκ. και ανάβουμε το φούρνο.
Εγώ ψήνω τις πίτες στους 190-200 βαθμούς, εσείς ανάλογα με το φούρνο σας.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο μέτριου πάχους.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο και το κόβουμε στη μέση. Έχουμε δύο ημικύκλια.

Στην άκρη κάθε μισού φύλλου βάζουμε γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Κάνουμε ρολό, το στρίβουμε λίγο και το βάζουμε στη μέση του ταψιού.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα το ίδιο μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.

Όταν τελειώσουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας.
Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου να ξεροψηθεί.

Το σιρόπι θα το έχουμε έτοιμο καυτό, το βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις ψηθεί η πίτα, τη σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι και τη βάζουμε στο σβηστό αλλά καυτό φούρνο για 5 λεπτά.Έτσι καραμελώνει η πίτα.

Αυτή είναι η Γλυκιά Κολοκυθόπιτα, φτιάξτε τη!
Ευχαριστώ πολύ τη φίλη μου Δημητρούλα για τη συνταγή.

Καλή, γλυκιά όρεξη!

http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/