Γλυκό με πολίτικο φύλλο της alfa, της Γεωργίας Γρηγοριάδου

Γλυκό με πολίτικο φύλλο της alfa, της Γεωργίας Γρηγοριάδου

Υλικά

450 γρ. φύλλο πολίτικο (12 φύλλα),
120 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα των φύλλων

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
250 ml νερό,
350 γρ. ζάχαρη,
2 πρέζες κανέλα,
4-5 σταγόνες λεμονιού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
500 ml συμπυκνωμένο χυμό πορτοκάλι,
160 γρ. βούτυρο αγελάδος,
2 αυγά χτυπημένα,
35 γρ. κορν φλαουρ,
2 πρέζες κανέλα τριμμένη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
200 ml κρέμα γάλακτος απο 32-35% λιπαρά,
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος,
1 κ. γλ. βούτυρο αγελάδος,
1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, γιατί θέλουμε να είναι κρύο, βάζοντας την ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολίτσα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που αρχίζει να βράζει, κρατάμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και την κανέλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας μας τα φύλλα ανοιγμένα, έχοντας μπροστά μας την μεγάλη πλευρά τους. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, τα χωρίζουμε, κόβουμε στη μέση, κι έτσι έχουμε δυο μέρη.

Ψεκάζουμε την λαμαρίνα του φούρνου μας με το λιωμένο βούτυρο, ακουμπάμε το πρώτο φύλλο από την πρώτη στοίβα, ψεκάζουμε με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, κατόπιν τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα από την πρώτη στοίβα.

Ψεκάζουμε μια δεύτερη λαμαρίνα με βούτυρο, γιατί σε μια δεν θα τα χωρέσει και κάνουμε τις ίδιες κινήσεις με τα φύλλα όπως στην πρώτη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς, για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα σιροπιάζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στις λαμαρίνες ως έχουν και ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε κατσαρολίτσα βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τα χτυπημένα αβγά, το βούτυρο και το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να αρχίσει σιγά σιγά να δένει η κρέμα. Δεν την αφήνουμε να σφίξει πάρα πολύ, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει όσο πρέπει. Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Αν βιαζόμαστε, την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πιο γρήγορα.

Σε άλλη κατσαρολίτσα βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο να ζεσταθούν.
Μόλις ζεσταθούν καλά και έρθουν σε σημείο βρασμού, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα και το αλάτι.

Αφήνουμε λίγο να σταθεί και με μία πλαστική σπάτουλα ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, και την αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει ελαφρά.

Παίρνουμε μια πιατέλα στο μέγεθος των φύλλων, ακουμπάμε την μια στρώση των φύλλων, απλώνουμε την κρέμα, σκεπάζουμε με την άλλη στρώση φύλλων, καλύπτουμε με τη σοκολάτα και το γλυκό μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.