Γλυκό ψυγείου φιστίκι καραμέλα, της Γεωργίας Γρηγοριάδου (nostimessyntagesthsgwgws)

Γλυκό ψυγείου φιστίκι καραμέλα, της Γεωργίας Γρηγοριάδου (nostimessyntagesthsgwgws)

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
250 γρ. φιστικια πίνατς χοντροκομμένα και λίγα παραπάνω για τη διακόσμηση,
200 γρ. μπισκότα βουτύρου τριμμένα και λίγα παραπάνω για τη διακοσμηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
1/2 κούπα του Nescafe ζάχαρη (125 γρ.),
1/2 κουπα του Nescafe κρέμα γάλακτος (100 ml),
1 + 1/2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1 λίτρο φρέσκο γάλα,
220 γρ. ζάχαρη,
160 γρ. άνθος αραβοσίτου,
1 κ.σ. κορν φλάουρ,
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος,
1 αυγό,
καραμέλα


Εκτέλεση

Βάζουμε στο μούλτι τα φιστίκια-πίνατς και τα χοντροκόβουμε.
Κατόπιν βάζουμε τα μπισκότα και τα θρυμματίζουμε.
Τα βάζουμε όλα μαζί σε λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε.

Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί, ένα αντικολλητικό τηγάνι με χοντρό πάτο.
Ρίχνουμε μία κουταλιά ζάχαρη και με σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει και να πάρει το χρώμα της καραμέλας.

Περιμένουμε, δηλαδή, να λιώσει η πρώτη κουταλιά και μετά προσθέτουμε τη δεύτερη.
Έτσι, λοιπόν, αφού τελειώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το βούτυρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Ανακατεύουμε συνεχώς γύρω στα 2 λεπτά το πολύ, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά  και να πήξει ελαφρώς.
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα καραμέλας στα τριμμένα φιστίκια πίνατς και τα μπισκότα.
Την υπόλοιπη καραμέλα την κρατάμε κατά μέρος για να την προσθέσουμε στην κρέμα.

Ανακατεύουμε καλά τα φιστίκια – μπισκότα με καραμέλα να βραχούν όλα και τα στρώνουμε σε φόρμα αποσπώμενη Νο 26 επι 26 σαν βάση.
Τα πιέζουμε με το χέρι μας να στρωθούν παντού ομοιόμορφα και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για την κρέμα εκτός από το αυγό, το βούτυρο και την καραμέλα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δούμε την κρέμα μας να αρχίζει να πήζει.
Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε βούτυρο, αυγό και με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν στην κρέμα.
Τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη καραμέλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας.

Βγάζουμε από το ψυγείο τη φόρμα και προσθέτουμε την κρέμα.
Την στρώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια και μπισκότα.
Φτιάξτε διπλή δόση σιρόπι καραμέλας (δηλαδή εκτός της δόσης για τη βάση και την κρέμα, φτιάξτε άλλη μία ακόμα) και διακοσμήστε το γλυκό.
Αν όχι, βάλτε έτοιμο σιρόπι εμπορίου, αν και σε γεύση δεν έχει καμία μα καμία σχέση με αυτή που σας δίνω εγώ, η σπιτική είναι πολύ πιο ωραία.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρουμε.

Το συγκεκριμένο γλυκό είναι καθαρά δικής μου έμπνευσης.