Καλαμάρια γεμιστά, του Γιώργου Μαρμαρινού

Καλαμάρια γεμιστά, του Γιώργου Μαρμαρινού

Υλικά

6 μεγάλα καλαμάρια
1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. σταφίδες
1 1⁄2 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι κρασί αρετσίνωτο
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, αφαιρώντας από μέσα τα εντόσθια. Κόβουμε το κεφάλι από το υπόλοιπο σώμα και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά το ξερό κρεμμυδάκι.

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το μισό κρασί και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μισό μαϊντανό. Ανακατεύουμε για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε 4 ½ φλιτζάνια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει καλά. Ρίχνουμε τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, όχι όμως μέχρι επάνω, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν με μια σκληρή οδοντογλυφίδα χωρίς να «χυθεί» η γέμιση.

Τοποθετούμε τα καλαμαράκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο κρασί.

Σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από πάνω και σερβίρουμε.