Καρυδόπιτα με γκανάζ σοκολάτας, της Ελπίδας Μυζιθράκη

Καρυδόπιτα με γκανάζ σοκολάτας, της Ελπίδας Μυζιθράκη

Υλικά

125 γρ. βούτυρο,
1 κούπα ζάχαρη,
5 αυγά (ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια),
1 κ.γ. κανέλα,
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο,
1 κ.γ. σόδα,
½ κρασοπότηρο κονιάκ,
1 ½ κούπα φαρίνα,
1 ½ κούπα φρυγανιά,
4-5 κ.σ. κακάο,
2 κούπες καρύδια

Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη,
2 ½ κούπες νερό,
1 σταγόνα λεμόνι

Για τη γκανάζ:
200 ml κρέμα γάλακτος,
200 γρ. κουβερτούρα


Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5′, από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, φαρίνα, φρυγανιά, κακάο, καρύδια).
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν’ αφρατέψει. Ρίχνουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε. Τέλος, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Το μείγμα μας θα είναι πολύ σφιχτό, ίσα που θα απλώνεται. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 30′ με 40′, ανάλογα το φούρνο.

Σιροπιάζουμε την καυτή καρυδόπιτα με το σχετικά κρύο σιρόπι μας. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, σπάμε την κουβερτούρα κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία της γκανάζ και περιχύνουμε την καρυδόπιτα. Σερβίρουμε με παγωτό, αλλά και σκέτη είναι πολύ νόστιμη.