Καρυδόπιτα, της Κλαίρης Γιαννέλη

Καρυδόπιτα, της Κλαίρης Γιαννέλη

Υλικά

Για το κέικ
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 ml γάλα 3,5% λιπαρά
360 γρ. αλεύρι σκληρό
4 αυγά
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σε σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
50 γρ. καρύδια για ντεκόρ

Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 ml νερό
1 λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Για το γλάσο
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. κακάο
2 κ.γ. καφέ στιγμής
2 κ.σ. νερό


Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη 3 λεπτά να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε και το γάλα. Βγάζουμε από τον κάδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα ελαφρά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα και απλώνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 55 λεπτά στους 170 βαθμούς C. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βράσει το αφαιρούμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν βγει η καρυδόπιτα, ρίχνουμε το σιρόπι κρύο και στη συνέχεια ρίχνουμε το γλάσο αφού έχουμε λιώσει τα υλικά του σε μία κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την άχνη και το κακάο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ και το νερό.

Συνεχίζουμε το ανακατέμα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από την κρύα καρυδόπιτα. Διακοσμούμε με καρύδια.