Κέικ ζέβρας με βανίλια και σοκολάτα, της Ελένης Βερούση

Κέικ ζέβρας με βανίλια και σοκολάτα, της Ελένης Βερούση

Υλικά

350 γραμ. βούτυρο,
2 φλιτζάνια ζάχαρη,
6 αυγά,
2 κ.γ υγρή βανίλια,
1/2 κ.γ. αλάτι,
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ,
1/2 κ.γ. σόδα
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 φλιτζάνι ξινόγαλα,
1/2 φλιτζάνι γάλα,

Για το μείγμα σοκολάτας
100 γραμ. κουβερτούρα,
3 κ.σ κακάο
2 κ.σ λικέρ
1/4 φλιτζάνι γάλα (ή ζεστό νερό)


Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα, και αφήνουμε να κρυώσει.  Σε ένα μπόλ, βάζουμε το κακάο, το διαλύουμε με γάλα η νερό, και το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, ή στους  160 βαθμούς C στον αέρα. Βουτυρώνουμε καλά, και πασπαλίζουμε με κακάο μια μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ.

Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και με σύρμα ανακατεύουμε να αφρατέψει. Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το ξινόγαλα με το γάλα, και διαλύουμε τη σόδα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, και το χτυπάμε με το φτερό του κέικ να αφρατεψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5-6 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, ώστε να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια.  Εναλλάξ, και με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και τα στερεά υλικά.  Παίρνουμε το 1/3 από το μείγμα κέικ και το ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.

Αρχίζουμε να ρίχνουμε δαχτυλίδια ζύμης εναλλάξ στην φόρμα, ξεκινώντας με το λευκό μείγμα. Πέφτοντας το ένα μείγμα μέσα στο άλλο σχηματίζει κύκλους. Κάθε φορά που ρίχνουμε μείγμα, έχουμε ένα νέο κύκλο-δαχτυλίδι. Ψήνουμε το κέικ, στην κάτω σχάρα (αντίσταση ) ή στη μεσαια (αερα) για περίπου 1 ώρα.  Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ, μπήγοντας τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο, αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος.

Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον για  τα πρώτα 45 λεπτά . Το μείγμα του κέικ πρέπει να  είναι σχετικά ρευστό για να βγουν τα δαχτυλίδια.
Καλή επιτυχία !!!