Κοτόπουλο πειρατικό, της Δήμητρας Μωραΐτη

Κοτόπουλο πειρατικό, της Δήμητρας Μωραΐτη

Υλικά

6 κομμάτια μπούτια κοτόπουλο με κόκκαλο,
80 γρ. φυστίκια αλατισμένα χωρίς φλούδι,
100 γρ. καστανή ζάχαρη,
1 κ.σ. αλάτι,
2 + 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή άλλο κόκκινο καυτερό πιπέρι,
2 φύλλα δάφνης,
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο,
1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη,
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1 κιλό πατάτες μικρές με τη φλούδα τους (baby),
2 κ.σ. ελαιόλαδο,
2 κ.σ. βούτυρο,
αλάτι,
πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες, τρίβοντάς τες ελαφρά με το σφουγγαράκι για να φύγει το χώμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε χαράξει λίγο με ένα μαχαιράκι.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι κι ανακατεύουμε. Σε δυνατή φωτιά βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει.
Παράλληλα, ανάβουμε και το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε μία ή δύο δόσεις, ανάλογα πόσο μεγάλο είναι το τηγάνι μας, δίνουμε λίγο χρώμα στις πατάτες. Στην ουσία, δεν είναι τηγάνισμα, αλλά απλό σοτάρισμα. Το ελαιόλαδο είναι ελάχιστο.

Μόλις πάρουν καλό χρώμα (σε περίπου 10 λεπτά), ρίχνουμε και το βούτυρο. Αφού λιώσει και αρχίζει να μυρίζει σαν φουντούκι, τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και κατευθείαν τις βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε συχνά.

Χαράζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι το κόκκαλο σε 3-4 σημεία. Τα βάζουμε στο μπολ που είχαμε τις πατάτες, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το κοτόπουλο σε καθαρό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά (αφού το έχουμε αφήσει να κάψει καλά) και του δίνουμε χρώμα σε όλες τις πλευρές. Ανάλογα το τηγάνι, βάζουμε όλα τα κομμάτια σε μία ή σε δύο δόσεις.

Παράλληλα, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά να γίνουν μια πηχτή πάστα. Αφαιρούμε και κρατάμε σε ένα μπολ.

Όταν τα κοτόπουλα πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε πάνω τους το μείγμα των μυρωδικών και το πατάμε με τα χέρια μας να πάει παντού και να κολλήσει πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου.

Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με τις πατάτες, οι οποίες έχουν πια μισοψηθεί. Πάνω τους, βάζουμε το κοτόπουλο και επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο για 20 λεπτά, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και άλλα 20 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο (σύνολο 40 λεπτά).