Κουλουράκια ενέργειας νηστίσιμα, της Βαρβάρας Χαλαμαδιάρη

Κουλουράκια ενέργειας νηστίσιμα, της Βαρβάρας Χαλαμαδιάρη

Υλικά

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο,
1.5 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο,
1.5 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα,
2.5 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη,
1 κουταλιά σούπας γεμάτη κανέλα,
1/2 κουταλιά σούπας σόδα,
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ,
600 γρ. αλεύρι ολικής,
300 γρ. νιφάδες βρώμης,
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
100 γρ. σουσάμι,
200 γρ. ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια)


Εκτέλεση

Ψήνω λίγο το σουσάμι. Χώρια, ψήνω τους ξηρούς καρπούς για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Βάζω σε μια λεκάνη όλα τα υγρά, εκτός από την πορτοκαλάδα.

Ρίχνω τη ζάχαρη και την κανέλα. Ρίχνω τη σόδα στην πορτοκαλάδα και ανακατεύοντας, τα προσθέτω στη λεκάνη μου. Βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω με το χέρι. Αφήνω για μισή ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη μου.

Η ζύμη είναι μαλακιά και λαδερή. Αν χρειαστεί, ρίχνω λίγο αλεύρι ακόμα. Πλάθω τα κουλουράκια μου ή κάνω σχέδια με κουπάτ. Τα τοποθετώ σε λαμαρίνα, στην οποία έχω βάλει λαδόχαρτο ψησίματος.

Ψήνω για 15-20′ (ανάλογα το πάχος), στον αέρα στους 180 βαθμούς. Τα βγάζουμε, ενώ είναι ακόμα λίγο μαλακά.

Καλή επιτυχία!