Κρητικά Πατούδα από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας, της Ξανθίππης Ατσαλάκη

Κρητικά Πατούδα από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας, της Ξανθίππης Ατσαλάκη

Υλικά

Για τη ζύμη
3 ποτήρια κρητικό ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη(βάζω καστανή)
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά κρητική
2 κουταλάκια αµµωνία
2 αυγά
1 φλιτζάνι του καφέ αλουσιά(βράζουµε νερό με µια κουταλιά στάχτη και το σουρώνουµε)
Για τη γέµιση
μισό ποτήρι νερό
1 κουταλάκι µοσχοκάρυδο
1 κιλό καρύδια και αµύγδαλα ψίχα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι κρητικό µέλι
2 ποτήρια σουσάµι αλεσµένο


Εκτέλεση

Ετοιµάζουµε µε τα υλικά της ζύµης µια ζύµη που γίνεται πολύ µαλακή.

Φτιάχνουµε σιρόπι µε τη ζάχαρη, το µέλι και το νερό και ρίχνουµε µέσα στη συνέχεια και τα υπόλοιπα υλικά της γέµισης.

Μοιράζουµε τη ζύµη σε µικρά µπαλάκια, τα ανοίγουµε, φτιάχνουµε ένα λάκκο στη µέση και βάζουµε 1 κουταλιά γέµιση.

Τα ξαναφτιάχνουµε µπαλάκια σαν το σχήµα του κουραµπιέ ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε απλά να είναι λίγο μεγάλα για περισσότερη απόλαυση γέμισης.

Τα ψήνουµε σε µέτριο φούρνο µέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουµε µε ζάχαρη άχνη.

Είναι τέλεια! Με αυτά έχει παντρέψει η γιαγιά μου εμένα, τα αδέρφια μου και τα ξαδέρφια μου. Πολύ καλό γλυκό για γάμο και βάπτιση.