Μακαρόνια με μπρόκολο, του Ευάγγελου Τασούλη

Μακαρόνια με μπρόκολο, του Ευάγγελου Τασούλη

Υλικά

500 γραμ. Spaghetti Νο 5 ή Penne Rigate
1 μπρόκολο 500 γρ. περίπου
1-2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες ολόκληρες
1 φλ. φρεσκοτριμμένο πεκορίνο πικάντικο ή παρμεζάνα και έξτρα (άλλο τόσο) στο τραπέζι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ καυτερή πιπεριά τσίλι ή ½ κ.σ. μπούκοβο (πεπεροντσίνο) -προαιρετικά
100 γραμ. κουκουνάρια


Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το μπρόκολο: Το πλένετε και το κόβετε σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μπουκιάς, διαχωρίζοντας και κρατώντας τα εξωτερικά του στρογγυλά ‘μπουκετάκια’ κατά το δυνατόν ολόκληρα. Κόψτε τα μεγαλύτερα από αυτά στη μέση. Καθαρίστε επίσης, το σκληρό περίβλημα από τα χοντρά κοτσάνια, κρατώντας μόνον το εσωτερικό τους, που τρώγεται και ωμό.

Ετοιμάζετε τα μακαρόνια με μπρόκολο: Μόλις το νερό βράζει, προσθέστε το αλάτι και ρίξτε μέσα το μπρόκολο. Βράστε 5-6 λεπτά και προσθέστε τα μακαρόνια. Βράστε τα al dente σύμφωνα με το χρόνο που γράφει το πακέτο, αν είναι ιταλικά. Αν είναι ελληνικά, βάζετε το χρονόμετρο στα 2/3 του αναγραφόμενου χρόνου και τα δοκιμάζετε, πηγαίνοντας –αν χρειαστεί παραπάνω- λεπτό-λεπτό. Τα σουρώνετε κρατώντας (όπως πάντα) 1 φλ. από το νερό που έβρασαν.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά (πεπεροντσίνο), αν την χρησιμοποιήσετε. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ώστε να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα μακαρόνια και το παρμιτζιάνο και ανακατεύετε σε μέτρια (προς δυνατή φωτιά) προσθέτοντας το ½ από το νερό των μακαρονιών που κρατήσατε καθώς, τα μισά κουκουνάρια και αρκετές στροφές από φρεσκοτριμμένο πιπέρι.