Μακαρονόπιτα, της Γεωργίας Δανιγγέλη

Μακαρονόπιτα, της Γεωργίας Δανιγγέλη

Υλικά

Για την πίτα : 

1 πακέτο φύλλο κρούστας (6 φύλλα),
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων,
100 γραμμάρια γάλα,
1 κρόκο αυγού,
1 κ.σ αλεύρι,
50 γραμμάρια βούτυρο σε κύβους

Για τη γέμιση : 

500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 πακέτο μακαρόνια Νο2 (για παστίτσιο) (500 γραμμάρια)
500 γραμμάρια διάφορα τυριά (γραβιέρα Μυτιλήνης, γραβιέρα Αμφιλοχίας, μοτσαρέλα, ανθότυρο)
1 ασπράδι και 2 αυγά
200 γραμμάρια γάλα
ελαιόλαδο (100 γραμμάρια)


Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το μισό ελαιόλαδο με τον κιμά και το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα.

Μετά προσθέτουμε νερό και τον αφήνουμε μέχρι να βράσει και να μαλακώσει (τουλάχιστον για 30 λεπτά). Στα μισά προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι γιατί δεν θέλουμε να μας σκληρύνει ο κιμάς από το αλάτι αλλά και για να μείνει πιο έντονη η γεύση από το πιπέρι.

Κατόπιν βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσέχουμε να μην βράσουν εντελώς, γιατί θα μαγειρευτούν και άλλο, όταν θα τα βάλουμε στην πίτα μας για να ψηθεί.

Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια μας, τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας το γάλα, τα τυριά, τον κιμά, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί. Δοκιμάζουμε μήπως θέλει και άλλο αλάτι ή πιπέρι, και μόνο όταν είμαστε σίγουροι για την γεύση της γέμισης προσθέτουμε το ασπράδι με τα αυγά ελαφρά χτυπημένα ανακατεύοντας για άλλη μια φορά, για να δέσουν όλες οι γεύσεις μεταξύ τους.

Παίρνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε. Συνεχίζουμε κάνοντας το ίδιο και για τα επόμενα 2 φύλλα μας.

Ρίχνουμε προσεκτικά την γέμιση μας να πάει παντού.

Φέρνουμε τις άκρες από τα φύλλα μέσα στο ταψί και σκεπάζουμε την γέμιση μας με τα υπόλοιπα 3 φύλλα. Προσθέτουμε κάθε φορά ανάμεσα σε κάθε φύλλο ελαιόλαδο.

Στο τέλος χτυπάμε το γάλα με τον κρόκο, και μετά προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα μας πάρα πολύ καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και να μην μας μείνουν σβόλοι (Γίνεται σαν ένα πολύ νερουλό κουρκούτι).

Χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια, ρίχνουμε το κουρκούτι από πάνω και προσθέτουμε  το βούτυρο με το χέρι σε μορφή κύβων.

Ψήνουμε για μία ώρα τουλάχιστον στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, αρχικά για κανένα τέταρτο, και μετά το κατεβάζουμε στους 160.

Η πίτα μας είναι έτοιμη όταν έχει πάρει ένα όμορφο ξεροψημένο χρώμα.

Προσοχή! Επειδή σκουραίνει γρήγορα λόγω του κουρκουτιού την κοιτάζουμε από κάτω αν έχει πάρει παντού χρώμα. Την σερβίρουμε ζεστή.