Μελομακάρονα, της Αλέκας Τρυφωνοπούλου

Μελομακάρονα, της Αλέκας Τρυφωνοπούλου

Υλικά

1 ποτήρι σπορέλαιο,
1 ποτήρι ελαιόλαδο,
1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι,
1 ποτήρι ζάχαρη,
50 γραμ. κονιάκ,
1 κ.σ κανέλα,
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ,
1 κ.γ γαρύφαλλο,
1/2 κ.γ σόδα μαγειρική,
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι,
900 γραμ. αλεύρι μαλακό,

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερό,
2 ποτήρια ζάχαρη,
2 ποτήρια μέλι,
φλούδα απο 1/2 πορτοκάλι


Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε στο μπλέντερ το λάδι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, και το χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Χτυπάμε όλα τα υλικά καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, και ζυμώνουμε πολυ λίγο, ίσα ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι. Πρέπει να είναι μαλακιά και λαδερή η ζύμη. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 170 βαθμούς C, για 20 λεπτά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Όταν βράσει το σιρόπι, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας, ίσα ίσα να κοχλάζει, και ρίχνουμε μέσα, λιγα λίγα, τα μελομακάρονα που είναι κρύα. Τα αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα από τη μία μεριά, και λίγα από την άλλη. Τα βάζουμε πάνω σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το καρύδι.