Μελομακάρονα, της Ελένης Βερούση

Μελομακάρονα, της Ελένης Βερούση

Υλικά

1 κούπα γάλα σπορέλαιο,
1 κούπα γάλα ελαιόλαδο,
2 κ.σ κονιάκ,
2/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού,
1 κ.γ σόδα,
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ,
200 γραμμάρια ζάχαρη,
1 κ.γ γαρύφαλλο,
2 κ.γ κανέλα,
ξύσμα από 2 πορτοκάλια,
900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

Για το σιρόπι:
400 γραμμάρια ζάχαρη,
400 γραμμάρια νερό,
400 γραμμάρια μέλι,
μισό λεμόνι


Εκτέλεση

Βάζουμε όλα μας τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα, εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν παουντερ που τα προσθέτουμε στο τέλος. Ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι από το μείγμα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες με λαδόκολλα. Ελαφρά, κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα, για να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού και το βράζουμε για 5′. Το βγάζουμε από τη φωτιά και μελώνουμε τα μελομακάρονα.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!