Μπιφτέκια κοτόπουλου με πατάτες σαν τηγανιτές, της Αλέκας Τρυφωνοπούλου

Μπιφτέκια κοτόπουλου με πατάτες σαν τηγανιτές, της Αλέκας Τρυφωνοπούλου

Υλικά

Για τα μπιφτέκια
1 κιλό κιμά κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ξερό
1 ντομάτα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κ.σ ξύδι
1 κ.σ μουστάρδα
1 κ.σ ρίγανη
2 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε γάλα
1 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
125 γραμ. κίτρινο τυρί
αλάτι
πιπέρι

Για τις πατάτες
10 μέτριες πατάτες
αλάτι
πάπρικα γλυκιά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ. Τρίβουμε το κρεμμύδι στο μπολ με τον κιμά και στη συνέχεια τη ντομάτα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αυγό, τη μουστάρδα και τη ρίγανη.

Στύβουμε το ψωμί και το ψιχουλιάζουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε λίγη φρυγανιά στο μείγμα ώστε να πλάθεται (για να σφίξει ο κιμάς).

Αφήνουμε τον κιμά να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο. Πλάθουμε μια μπάλα με τη ζύμη του κιμά. Κάνουμε με το δάχτυλο τρύπα (βαθούλωμα) στη μέση. Το γεμίζουμε με 1 κομμάτι τυρί και κλείνουμε καλά. Το πατάμε ελαφρά να πάρει σχήμα μπιφτεκιού.

Αφού τα ετοιμάσουμε τα βάζουμε σε σχαροτήγανο με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Μπορούμε να τα βάλουμε μέσα σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και να τα ψήσουμε στο φούρνο. Ψήνουμε περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς.

Για τις πατάτες
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μισομαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε. Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πάπρικα και τις ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά να ροδίσουν καλά και να γίνουν σαν τηγανιτές.