Μπουρεκάκια με αφράτη ζύμη, της Στέλλας Βαξεβάνη

Μπουρεκάκια με αφράτη ζύμη, της Στέλλας Βαξεβάνη

Υλικά

Για το Προζύμι:
2 κουτ. σούπας ζάχαρη,
2 κουτ. γλ. αλάτι,
2 κούπες χλιαρό γάλα,
2 φακελάκια ξηρή μαγιά,
αλεύρι (τόσο, ώστε να πετύχουμε ένα πηχτό χυλό)

Για τη ζύμη:
2 αυγά,
2 φλ. τσαγιού σπορέλαιο,
2 κουτ. γλ. ξίδι,
αλεύρι (τόσο, ώστε να πετύχουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθεται),
τυρί, ζαμπόν, κασέρι, λουκάνικα (κοκτέιλ για τη γέμιση)


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το προζύμι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Αφού φουσκώσει, το ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι μαζί με όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία μαλακή ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Όταν είναι έτοιμη, κόβουμε μικρά μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε πιτάκια. Κόβουμε στα 4 σε τρίγωνα και ανοίγουμε κάθε τρίγωνο λίγο με τον πλάστη (επειδή η ζύμη είναι ελαστική και μαζεύει). Βάζουμε στην άκρη ό,τι γέμιση θέλουμε, κλείνουμε κι από τις δύο μεριές και τυλίγουμε σαν κρουασάν.

Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.