Νηστίσιμα σουτζουκάκια, της Ελίνας Σχοιναράκη

Νηστίσιμα σουτζουκάκια, της Ελίνας Σχοιναράκη

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
3-4 μεγάλα μανιτάρια
2 κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα τα γούστα)
μισό μάτσο μαϊντανός
1 ντομάτα
1 καρότο
αλεύρι ώσπου να σφίξει το μίγμα (μπορούμε να βάλουμε και ρυζάλευρο που δένει καλύτερα τα υλικά)
1 φλ. βρώμη
1 κουταλάκι σκόνη λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κύμινο μπόλικο

Για τη σάλτσα
1-1.5 κιλό ντομάτες
μισό κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (κατά βούληση)
3-4 κ.σ. λάδι


Εκτέλεση

Πολτοποιώ όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα βάζω σε μια λεκάνη. Προσθέτω τα μπαχαρικά με έμφαση στο κύμινο και βάζω όσο αλεύρι χρειάζεται για να σφίξει το μίγμα. Ακόμη καλύτερα, αν έχω μπορώ να βάλω ρυζάλευρο, που δένει τα υλικά μεταξύ τους σαν κόλλα.

Σε ένα πιάτο βάζο αλεύρι για το τηγάνισμα και σε ένα τηγάνι λάδι.

Ιδανικά το μείγμα πρέπει να μείνει μισή  έως 1 ώρα στο ψυγείο. Αλευρώνω και τηγανίζω πλάθοντας στο σχήμα που προτιμώ, μακρόστενα ή μπαλάκια.

Για τη σάλτσα
Σε μια κατσαρόλα φαρδιά ή σε ένα τηγάνι βράζω τη σάλτσα ντομάτας αφού έχω πολτοποιήσει τις ντομάτες μου.

Τις αφήνω να βράσουν πολύ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας για να γίνει το χρώμα έντονο κόκκινο.

Αφού τηγανιστούν όλα τα σουτζουκάκια, τα ρίχνω μέσα στη σάλτσα σιγά σιγά μη λιώσουν.
Σερβίρω με πουρέ, μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, σαλάτα.

Enjoy!!!