Νηστίσιμο κέικ με ινδοκάρυδο, γκαζόζα και πορτοκάλι, του Ηλία Κλουβιδάκη

Νηστίσιμο κέικ με ινδοκάρυδο, γκαζόζα και πορτοκάλι, του Ηλία Κλουβιδάκη

Υλικά

1 κούπα σπoρέλαιο,
1 ¼ κούπας ζάχαρη,
1 κούπα χυμό πορτοκάλι,
ξύσμα από 2 πορτοκάλια,
1 κούπα ινδοκάρυδο,
3 1/2 κούπες αλεύρι,
1 κούπα γκαζόζα,
1 φακελάκι ή 20 γρ. baking powder


Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύω με αυγοδάρτη το σπορέλαιο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά, για να γίνει μια κρέμα. Προσθέτω το πορτοκάλι και συνεχίζω το ανακάτεμα. Ρίχνω το ξύσμα, το ινδοκάρυδο, τη γκαζόζα και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύω.

Κοσκινίζω το αλεύρι με το baking και τα προσθέτω σιγά-σιγά, ενώ ανακατεύω με το σύρμα. Μόλις απορροφηθεί το αλεύρι από το μείγμα, βάζω βιτάμ σε μια φόρμα για κέικ και την αλείφω πολύ καλά. Στη συνέχεια, την αλευρώνω, επίσης, καλά.

Αδειάζω το μείγμα και ψήνω σε φούρνο πολύ καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς γύρω στα 50 λεπτά. Για να δω αν είναι έτοιμο, μπήγω μετά τα 50 λεπτά ένα μαχαίρι στο γλυκό κι αν βγει στεγνό, είναι έτοιμο. Αν όχι, θέλει λίγο ακόμα ψήσιμο.

Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Το αναποδογυρίζω προσεκτικά σε πιατέλα. Αν θέλω, κοσκινίζω λίγη άχνη σε ένα μπολ και ρίχνω λίγο χυμό πορτοκάλι μαζί με ξύσμα πορτοκάλι.

Ανακατεύω και ανάλογα με το πόσο πυκνό ή αραιό θέλω το γλάσο, βάζω αντίστοιχα άχνη ή χυμό πορτοκάλι. Τέλος, ρίχνω λίγη βανίλια σκόνη για άρωμα, ανακατεύω καλά και περιχύνω το κρύο κέικ με το γλάσο. Πασπαλίζω με λίγη καρύδα.