Παραδοσιακή τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο, της Ευσταθίας Κούτρα

Παραδοσιακή τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο, της Ευσταθίας Κούτρα

Υλικά

Για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι ζυμωτό ή για όλες τις χρήσεις,
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο,
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι,
1 + 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό (χλιαρό),
νισεστέ

Για το άλειμμα:
1 κρόκο ελαφρά χτυπημένο με λίγο γάλα,
σουσάμι

Για τη γέμιση:
3 φλιτζάνια τσαγιού φέτα τριμμένη,
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο,
3 μέτρια αυγά,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο,
1/2 γιαούρτι πλήρες,
μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)


Εκτέλεση

1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος.

2. Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι από το ελαιόλαδο και λίγο-λίγο το νερό (χλιαρό).

3. Μόλις γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που θα μαζεύεται στο γάντζο, το αφήνουμε να μείνει και να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.

4. Στο μεταξύ, για τη γέμιση, ανακατεύουμε τα τυριά με τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, το ελαιόλαδο, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το γιαούρτι και το μπαχαρικό.

5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια. Πάνω σε επιφάνεια πασπαλισμένη με νισιστέ το ανοίγουμε με τον πλάστη ή τη βέργα σε φύλλα, ώστε να καλύπτουν ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ.

6. Λαδώνουμε τον πάτο του ταψιού με πινέλο και απλώνουμε το ένα φύλλο ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά του. Το αλείφουμε με λάδι και τοποθετούμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο.

7. Απλώνουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο της ζύμης.

8. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα στεφάνι ολόγυρα της πίτας. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σησάμι.

9. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα ακριβώς.